Spānijas Konstitucionālā tiesa atzīst par likumīgu ātro deportāciju praksi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Migrantu nometne Spānijā
Migrantu nometne Spānijā Foto: EPA/Scanpix

Spānijas Konstitucionālā tiesa ceturtdien atzinusi par likumīgu nelegālo imigrantu tūlītējo izraidīšanu no Spānijai piederošajiem Ziemeļāfrikas anklāviem Seutas un Meliljas, ko kritizējuši migrantu tiesību aizstāvji.

Tiesas paziņojumā teikts, ka tā akceptējusi gandrīz visus 2015.gadā pieņemtos drošības likumus, tostarp normas, kas ļauj nekavējoties izraidīt Seutā un Meliljā iekļuvušos nelegālos imigrantus.

Katru gadu tūkstošiem nelegālo imigrantu, kas pamatā nāk no Subsahāras Āfrikas mēģina pārvarēt žogus, kas norobežo abus anklāvus no Marokas teritorijas, lai nokļūtu Spānijā un pieprasītu patvērumu.

Tiesa atzinusi, ka Seutas un Meliljas īpašais statuss ļauj nosūtīt atpakaļ ārvalstniekus, kas mēģina nelegāli iekļūt anklāvu teritorijā, un ka šī prakse atbilst Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) doktrīnai.

Februārī ECT, pamatojoties uz Spānijas apelāciju, atcēla iepriekš taisīto spriedumu, ar kuru ātro deportāciju prakse bija atzīta par Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pārkāpumu.

Tiesas spriedums attiecas vienīgi uz Seutu un Melilju.

Šogad nelegālo imigrantu skaits, kam izdevies ielauzties Spānijas anklāvos salīdzinājumā ar pagājušo gadu sarucis par 70% un nokrities līdz aptuveni 1500.

Taču tajā pašā laikā pieaudzis to nelegālo imigrantu skaits, kas ieradušies Spānijai piederošajās Kanāriju salās, kuras atrodas uz rietumiem no Marokas piekrastes.

Līdz šim šogad arhipelāgu sasnieguši vairāk nekā 16 700 nelegālo imigrantu, kas ir 11 reizes vairāk nekā pērn šajā laika periodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu