Naudas nav, taču neviens nesit: baltkrievi par patvērumu Latvijā (22)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijā jau vairāk nekā trīs mēnešus turpinās protesti pret Aleksandra Lukašenko režīmu, kas uz tiem atbild ar represijām. Daudzi baltkrievi aizbēguši uz tuvākajām kaimiņvalstīm. Raidorganizācija "Current Time" uzmeklēja baltkrievus, kuru mājas tagad ir Latvijā.

Pret Iļju Dzmitrijevu, kurš strādāja jauniešu teātrī Minskā, Baltkrievijā ierosināta krimināllieta par aicinājumu gāzt pastāvošo varu. Viņš sociālajos tīklos publicēja video, kurā mudināja uz mierīgu varas nodošanu.

Sazinājies ar Latvijas vēstniecību, viņš devās pāri robežai. Lai neradītu aizdomas uz robežas, bija izgudrots aizbildinājums par saslimušas radinieces apciemojumu Daugavpilī.

Slavas Sližkavas kāja protestos Novopolockā tika savainota ar trokšņa granātu. Pēc nepilnām divām slimnīcā pavadītām nedēļām viņš devās uz Latviju, lai veiktu operāciju.

Baltkrievijā viņš strādāja naftas pārstrādes rūpnīcā, taču Latvijā vēl nav saņēmis darba atļauju. "Mums Novopolockā palika bērni, kuri jāapgādā," stāsta Sližkava, kurš Latvijā ir kopā ar dzīvesbiedreni. "Tā ir liela problēma. Tas ir grūti, ka mums nav ļauts strādāt."

Lukašenko paņirgājies par to, ka baltkrieviem Latvijā jāiztiek ar trim eiro dienā, taču šeit dzīvojošie baltkrievi uz to raugās citādāk. "Mani neviens nesit. Kāpņu telpā mani negaida bandīti maskās. Mani nemēģina iesēdināt cietumā. Mani bērni mierīgi aizmieg, viņiem nav jāklausās sprādzieni, šāvieni, kliedzieni zem logiem. Man galvenais ir miers," saka Dzmitrijevs.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Vismaz četri cilvēki nogalināti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu