Baltkrievijā ierosina krimināllietu pret ārstu, kas pastāstīja par Bondarenko nāvi (3)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu pret ārstu, kas medijiem pastāstījis par drošības struktūru pārstāvju piekautā aktīvista Romāna Bondarenko nāves apstākļiem, ceturtdien pavēstīja amatpersonas.

Pārkāpts kriminālkodeksa pants par "ārstniecības noslēpuma izpaušanu, kam bijušas smagas sekas", Ģenerālprokuratūra pavēstīja savā kanālā lietotnē "Telegram".

"Darbojoties apzināti un bez dienesta nepieciešamības, aizdomās turamais iesaistījies noziedzīgā sazvērestībā ar interneta resursa ["Tut.by"] pārstāvi, kam paziņoja par Romāna Bondarenko medicīniskā izvērtējuma rezultātiem," teikts paziņojumā medijiem.

Pilsētas ātrās palīdzības klīniskās slimnīcas ārsts izpaudis ārsta noslēpumu un turklāt sniedzis nepatiesu informāciju, norāda iestāde.

Smagās sekas, kas izraisītas šīs darbības rezultātā, ir "spriedzes pieaugums sabiedrībā, neuzticības radīšana pret kompetentajiem valsts orgāniem, pilsoņu stimulēšana uz agresiju un pretlikumīgām darbībām".

Krimināllieta ierosināta gan pret ārstu, gan vēl kādu cilvēku, kura identitāte paziņojumā netiek konkretizēta.

Ģenerālprokuratūra pavēstīja, ka aizdomās turamie aizturēti.

"Tut.by" vēsta, ka drošības struktūras veikušas kratīšanu izdevuma žurnālistes Katerinas Borisevičas dzīvoklī, paņēmušas viņas datoru, bet pašu žurnālisti, kas gatavoja rakstu par Bondarenko, aizvedušas uz Valsts drošības komitejas izmeklēšanas izolatoru.

31 gadu veco Bondarenko Minskā paša mājas pagalmā 11.novembrī piekāva cilvēki maskās, kas no sētām ņēma nost baltisarkanās lentes.

Nākamajā dienā Bondarenko nomira slimnīcā, kur viņš tika nogādāts no Minskas Centrālās rajona iekšlietu pārvaldes ar plašu smadzeņu tūsku, slēgtu galvaskausa un smadzeņu traumu, subdurālām hematomām, sasitumiem un nobrāzumiem.

ANO cilvēktiesību augstā komisāra birojs aicinājis Bondarenko nāvē vainīgos saukt pie atbildības.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti tūkstošiem cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas parasti notiek svētdienās.

Eiropas Savienība (ES) ir piemērojusi sankcijas personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu