Lietuva "Oskara" balvai izvirza filmu "Nova Lituania" (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Holivudā notiek gatavošanās «Oskara» balvas ceremonijai
Holivudā notiek gatavošanās «Oskara» balvas ceremonijai Foto: ETIENNE LAURENT / EPA

Lietuva šogad ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" izvirzījusi režisora Karoļa Kaupiņa spēlfilmu "Nova Lituania", piektdien paziņojis Lietuvas Kinocentrs.

33 gadus vecā režisora filma pērnruden ieguva galvenās balvas Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā un Atēnu Starptautiskajā kinofestivālā, bet šogad augustā tika demonstrēta Baltijas filmu dienās Rīgā. Tā saņēmusi arī Viļņas festivāla "Kino pavasaris" īpašo apbalvojumu "Cineuropa", bet Vīsbādenes filmu festivālā Vācijā Kaupinis ieguvis labākā režisora godalgu.

"Nova Lituania" ir netradicionāls vēsturisks vēstījums par pirmskara laika ģeogrāfijas profesora centieniem pārliecināt valdību glābt Lietuvu no gaisā jau nojaušamās katastrofas, izveidojot "rezerves valsti" citā kontinentā. Katastrofas tuvumu īsti apzinās tikai pats filmas galvenais varonis, bet viņa sapnim par iespējamo paradīzi zemes virsū notic vēl viens cilvēks - tālaika Lietuvas ministru prezidents.

Filmas galvenā varoņa prototips ir starpkaru laika Lietuvas ģeogrāfijas profesors, ceļotājs un sabiedriskais darbinieks Kazis Pakšts, kas savulaik lasījis lekcijas arī Latvijas Universitātē.

"Mēs ticam potenciālam, kāds piemīt šim mūsdienīgajam stāstam par lietuviešu Donu Kihotu, un vēlamies, lai tas izskanētu pēc iespējas plašāk. Lai gan tajā runāts par Lietuvas vēsturi, filmā tā iegūst universālu vizionārisma dimensiju. Tās idejiskais un vizuālais spēks un iedarbīgums noteica komisijas lēmumu virzīt šo filmu "Oskara" balvai," - tā Lietuvas izvēli komentējis vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs Lins Mikuta.

Kā ziņots, Latvija ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" sacensībai izvirzījusi režisora Dzintara Dreiberga spēlfilmu "Dvēseļu putenis", savukārt Igaunija pieteikusi nupat septembrī pirmizrādītu režisora Veiko Ounpū komēdiju "Pēdējie".

"Oskara" balvu kandidātu pieteikšanas un nominēšanas procesi šogad ārkārtējās situācijas dēļ ir novirzīti laikā par diviem mēnešiem - apbalvošanas ceremonija, kas parasti notiek februāra beigās, šoreiz plānota 2021.gada 25.aprīlī.

Valstīm savi nacionālie pieteikumi jāiesniedz līdz 31.decembrim, un pirmais nomināciju pretendentu saraksts ar 10 filmām tiks izziņots 2021.gada 9.februārī.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu