Afganistānas valdība un talibi vienojušies par miera sarunu noteikumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Talibi. Ilustratīvs attēls
Talibi. Ilustratīvs attēls Foto: Parwiz / REUTERS

Afganistānas valdība un talibi atrisinājuši domstarpības vairākos punktos, kas nedēļām ilgi kavēja miera sarunu virzīšanos uz priekšu, piektdien ziņu aģentūrai AFP sacījuši vairāki avoti.

Sarunas sākās 12.septmebrī Kataras galvaspilsētā Dohā, bet gandrīz uzreiz nonāca strupceļā, jo abas puses nespēja vienoties par sarunu dienaskārtību un pamata ietvaru.

Taču pēc vairāku dienu ilgām netiešām sarunām šķiet, ka abu pušu sarunvedēji beidzot ir gatavi oficiāli sākt miera sarunas.

Kāds augsta ranga talibu līderis, kas bāzējas Pakistānā, AFP atklāja, ka panākts pietiekams progress un abas puses ir tuvu oficiālu sarunu sākšanai.

"Drīz tiks izdots kopīgs paziņojums," viņš piebilda, norādot, ka tas notiks nākamajās pāris dienās.

Otrs talibu avots Pakistānā apstiprināja, ka abas puses vienojušās par pamatnoteikumiem oficiālu sarunu sākšanai. Šo informāciju apstiprināja arī trešais talibiem tuvu stāvošs avots.

Kāda Afganistānas amatpersona AFP sacīja, ka abas puses ir atrisinājušas vairākus jautājumus, paverot ceļu sarunu sākšanai.

Amatpersona atklāja, ka vairāki Afganistānas valdības delegācijas locekļi nesen atgriezušies Kabulā uz pēdējām konsultācijām un Afganistānas prezidents Ašrafs Gani un Abdulla Abdulla, kurš vada Kabulas miera procesu, domājams, drīz paziņos par panākto progresu.

Līdz šim talibi un Afganistānas valdība nav spējuši vienoties par diviem būtiskiem jautājumiem.

Talibi, kas ir sunnīti, uzstāj uz pieturēšanos pie Hanafi sunnītu islāma jurisprudences skolas, bet valdības sarunvedēji uzskata, ka tādejādi var tikt diskriminēti hazareji, kas tradicionāli ir šiītu islāma sekotāji, un citas minoritātes.

Lielas domstarpības pastāv arī par to, kā ASV un talibu panāktā vienošanās nākotnē ietekmēs Afganistānas un talibu miera līgumu.

Miera sarunas Dohā sākās pēc tam, kad ASV februārī parakstīja vienošanos ar talibiem, saskaņā ar kuru ASV piekrita izvest no Afganistānas visus ārvalstu spēkus apmaiņā pret drošības garantijām no talibiem un talibu solījumu sākt miera sarunas ar Afganistānas valdību.

Tikmēr Afganistānā turpinās vardarbība un talibu uzbrukumi afgāņu drošība spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu