Īpašā grāmatā Porsche parāda slepenos konceptauto

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Porsche

Pirmo reizi turklāt drukātā formā Porsche atklāj projektus, kas izstrādāti periodā no 2005. līdz 2019. gadam un līdz šim tika turēti noslēpumā. To vidū ir 15 dažādi automobiļu tēli, bet ar dažiem no tiem vācu auto ražotājs tagad nolēmis padalīties arī digitālā formā. 

Porsche arī iepriekš ir veidojuši dažādus materiālus par vēsturiskiem sasniegumiem, taču tie digitālā formā bijuši pieejami šauram interesentu lokam. Tagad zīmola cienītājiem apgāds Delius Klasing ir izdevis grāmatu ar nosaukumu Porsche Unseen, kurā var detalizēti iepazīties ar Style Porsche aizkulisēm. Tai pašā laikā jāsaka, ka grāmata ir viena lieta, iespēja aplūkot noslēpumā turētos auto - pavisam kas cits. No nākamā gada šo iespēju varēs izmantot ikviens interesents, ja vien apmeklēs Porsche muzeju Štutgartē, kur tiks izvietota izstrādņu izlases ekspozīcija.

Projektēšanas process: no pirmā zīmējuma līdz braucamam prototipam

Projektēšanas process sākas ar skici. Nākamajā posmā tā tiek vizualizēta telpiskā modelī. Kad ideja ir jāizstrādā tālāk, tiek izgatavoti mazi modeļi mērogā 1:3, un pēc tam paraugi mērogā 1:1.

"Virtuālā vide ir pirmais posms, bet neparasti modeļi ir īpaši jāskata dabā, lai saprastu, vai automobilim ir mazi, lieli vai pārsteidzoši izmēri," stāsta par Style Porsche atbildīgais valdes priekšsēdētāja vietnieks Mihaēls Mauers. Atšķirībā no sērijveida modeļa izstrādes, kad vienmēr tiek izveidoti vairāki modeļi ar dažādiem konstrukcijas formātiem, redzējuma projekti, no otras puses, orientējas uz vienotu redzējuma modeli, kas kalpo par galvenās idejas tēlu.

"Porsche ir tikai viens konstruktoru birojs, kas atrodas izstrādes tiešā tuvumā," norāda Mihaēls Mauers. "Veisaha ir mūsu kodols. Mēs nevis atveram modernizētus konstruktoru birojus tālās Ziemeļamerikas un Āzijas metropolēs, bet gan mūsu konstruktori no visas pasaules ierodas Porsche Veisahā, lai zīmola dvēselē projektētu jaunākos sērijveida sporta automobiļus un autobūves redzējumu. Porsche konstruktoru birojā strādā vairāk nekā 120 konstruktoru, salona, virsbūves, krāsu un materiālu speciālistu, modeļu veidotāju, modelētāju un izstrādes inženieru."

Porsche Vision Spyder
Porsche Vision Spyder Foto: Porsche

Konceptautomobiļi: gara lidojums mobilitātes nākotnē

"Runājot par mūsu izstrādnēm, ne katram automobilim ir jānonāk ceļu satiksmē. Drīzāk tas ir radošās telpas izveides un attiecību ar nākotni jautājums," raksturojot projektēšanas procesu, saka Mihaēls Mauers. "Ir divas zīmola turpmākās attīstības iespējas. Var uzlabot preces no pašreizējām, tas ir, pakāpeniski, tomēr šajā procesā ir grūti būt patiešām inovatīvam. Vai arī ļaut vaļu jaunradei, proti, ļaut domām pārlēkt parītdienā un tad no turienes atgriezties rītdienā."

Pamatojoties uz šo ideju, Porsche izstrādā ražojumus un firmas stilu, kas ilgtermiņā raksturo un nodrošina visu modeļu izskatu. Nākamo modeļu konstruktīvā valoda izaug no ilgtermiņa redzējuma. Šajā procesā virsuzdevums ir apvienot Porsche konstruktīvos gēnus ar vismodernāko autobūvi. No vienas puses, tas nodrošina turpmāko Porsche modeļu inovāciju iespējas un, no otras puses, sniedz arī evolucionāru atsauci uz Porsche bagātīgo vēsturi. Lūk, daži piemēri.

Porsche 919 Street
Porsche 919 Street Foto: Porsche

Porsche 919 Street (2017, 1:1 māla modelis) ir izstrādāts, balstoties uz Porsche 919 Hybrid, lai Lemānas uzvarētāja braukšanas īpašības būtu pieejamas ikvienam amatierim ar pietiekami biezu maku. Zem šī auto ārējā apvalka atrodas oglekļšķiedras nesošā virsbūve un jaudīga 900 ZS hibrīda sacīkšu piedziņa. Arī gabarīti un garenbāze ir tāda pati kā sacīkšu automobilim.

Kompaktais Porsche Vision Spyder (2019, 1:1 paraugs) tikmēr ir atsauce uz 1954. gada Porsche 550-1500 RS Spyder. Vienlaikus šī izstrādne ir paredzēta, lai turpinātu pilnveidot Porsche konstruktīvo identitāti un sniegtu ideju kopumu nākotnes detaļām, piemēram, ultramodernam aizsargstienim.

Porsche Renndienst
Porsche Renndienst Foto: Porsche

Porsche Renndienst (2018, 1:1 paraugs) ir ģimenei līdz sešām personām draudzīgas telpas koncepcijas brīva interpretācija. Konstruktoru grupa izstrādāja futūristisku "kosmoplānu" ar interesantām proporcijām. Konceptauto demonstrē, kā Porsche gēnus var pārnest uz zīmolam nepazīstamu automobiļu segmentu, kamēr iekšā pasažierus gaida komfortabls un modulārs ceļojumu salons. Vadītājs sēž centrālajā vadītāja sēdeklī. Pilnīgi elektriskās piedziņas tehnoloģija atrodas apakšdaļā. Tādējādi pasažieri iegūst negaidīti daudz vietas un ceļojuma iespaidus apvienojumā ar Porsche raksturīgām noskaņām.

Foto: Porsche
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu