Ķīna sola reaģēt uz ASV admirāļa vizīti Taivānā (1)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ķīna atbildēs uz ASV admirāļa vizīti Taivānā un stingri iebilst pret jebkādām attiecībām starp Taibei un Vašingtonu, pirmdien paziņojusi Ķīnas Ārlietu ministrija.

ASV jūras kara flotes admirālis, kas pārrauga ASV militāro izlūkošanu Āzijas un Klusā okeāna reģionā, ieradies negaidītā vizītē Taivānā, atsaucoties uz diviem avotiem, svētdien ziņoja aģentūra "Reuters".

Nedz Taivāna, nedz ASV nav oficiāli apstiprinājušas, ka šāda vizīte notiktu.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ir palielinājusi atbalstu Taivānai, tostarp pārdodot ieročus, kas satrauc Ķīnu, kura uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu bez tiesībām veidot patstāvīgas attiecības ar citām valstīm.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis paziņoja, ka Ķīna stingri iebilst pret jebkādiem ASV un Taivānas amatpersonu kontaktiem, tostarp militārām attiecībām.

Ķīna aicina Savienotās Valstis atzīt Taivānas jautājuma sensitivitāti, sacīja ministrijas preses pārstāvis.

"Ķīnas puse, atkarībā no situācijas attīstības, nāks klajā ar leģitīmu un nepieciešamu atbildi," viņš piebilda, plašāk nepaskaidrojot.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis arī pauda neapmierinātību, ka Taivānas un ASV amatpersonas Vašingtonā parakstījušas memorandu par saprašanos ekonomiskajos jautājumos.

Viņš uzsvēra, ka Ķīna jau ir izteikusi protestu Savienotajām Valstīm, kam būtu jāpārtrauc šādi sakari ar Taivānu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu