Jupiters un Saturns Ziemassvētkos sastāsies 800 gadu neredzētā izkārtojumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ziemassvētku laikā zvaigžņu vērotājiem kosmoss sagādājis vērtīgu dāvanu – iespēju vērot, kā Jupiters un Saturns naksnīgajās debesīs pietuvojas viens otram īpaši tuvu. Šāds fenomens norisinās vien reizi 800 gados.

Šī debess ķermeņu sinhronizācija sākās jau vasarā, kad Jupiters un Saturns sāka viens otram pietuvoties. No 16. līdz 25. decembrim tos šķirs vien 1/5 daļa no pilnmēness diametra. Lai arī fiziski planētas nepavisam nebūs viena otrai tuvu, no Zemes tās abas izskatīsies kā viens spožs punkts.

“Līdzīga veida izkārtojums starp šīm planētām ir reta parādība - tā norisinās reizi 20 gados, tomēr šis fenomens ir īpaši rets, pateicoties tam, cik tuvu viena otrai esam šīs planētas izskatīsies. Pirms tam kaut kas tāds norisinājās 1226. gada 4. martā,” komentēja astronoms Patriks Hertigans.

Lai visērtāk un labāk varētu vērot šo īpašo notikumu, tev būs nepieciešams atrasties kaut kur pie ekvatora, tiesa, ja debesis būs gana skaidras, fenomens būs redzams gandrīz no jebkuras vietas pasaulē, rakstīts vietnē "Science Alert".

Planētu pāris pie debesīm katru vakaru pēc saulrieta parādīsies uz aptuveni stundu. Ja tu vēlies to ieraudzīt, tad pavērs savu teleskopu pret rietumu debesīm.

“21. decembrī planētas izskatīsies kā dubulta planēta, kuras šķir vien 1/5 daļa no pilnmēness diametra. Lielākajai daļai vērotāju tajā vakarā abas šīs planētas un vairāki to lielākie mēneši būs vienā redzeslaukā,” teica Hertigans.

Planētas būs pietiekami spožas, lai būtu redzamas krēslā pēc saulrieta, kas varētu būt labākais brīdis, kad tās vērot. Vietnē “Stellarium” ir iespējams noskaidrot labāko vērošanas brīdi atkarībā no vietas, kurā tu atrodies.

Lai arī šis fenomens tagad norisinās pirmo reizi kopš viduslaikiem, līdz nākamajai reizei nebūs jāgaida tik ilgi. Proti, tā norisināsies 2080. gada martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu