ST: Spriedumu izpildes koordinēšanas biroja izveidei vajadzīga politiskā griba (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai izveidotu biroju, kas koordinētu Satversmes tiesas (ST) spriedumu izpildi, ir nepieciešama politiskā griba un diskusijas valdībā un parlamentā, šādu tiesas nostāju pauda ST sabiedrisko attiecību un protokola nodaļas vadītāja Ketija Strazda.

Strazda norādīja, ka ST priekšsēdētāja Sanita Osipova turpinās aktualizēt jautājumu par to, ka nepieciešams mehānisms, kādā ST nolēmumu izpilde tiek koordinēta gan likumdevējvarā, gan izpildu varā. ST vairākkārt esot aktualizējusi šo izaicinājumu sarunās ar prezidentu Egilu Levitu, Saeimu, kā arī izpildu varu, tostarp arī ar tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP), un visi piekrītot, ka nepieciešams risinājums.

Viņa norādīja, ka aktualizējot biroja izveidi, ST 11.decembrī aicinās valsts konstitucionālo orgānu pārstāvjus, kā arī bijušos ST priekšsēdētājus piedalīties konstitucionālo ideju domnīcā, kuras tēma būs "Kā stiprināt tiesiskumu, lai cilvēks justos droši? Satversmes tiesas nolēmumu izpildes efektivitātes celšana".

ST uzskata, ka lēmums par to, kas uzņemsies vadošo lomu un kāds izskatīsies ST nolēmumu ieviešanas koordinējošajam mehānisms, ir izpildvaras un likumdevējvaras rokās, bet Strazda norādīja, ka iepriekš nolēmumu izpildes koordinēšanas institūcija ir darbojusies 2008.gadā pie Tieslietu ministrijas, kas pēc ST domām ir vērtējams kā loģisks risinājums Latvijas pārvaldes sistēmā.

Kā ziņots, Osipova tikšanās laikā ar tieslietu ministru Bordāvu ir paudusi viedokli, ka Latvijā būtu vajadzīgs veidot biroju, kas koordinētu Satversmes tiesas spriedumu izpildi, kā arī pārstāvētu Ministru kabinetu un Saeimu sarunās ar Satversmes tiesu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu