ES jau tuvākajos mēnešos varētu apstiprināt Covid-19 vakcīnas

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Medicīnas aģentūra (EMA) varētu apstiprināt pirmās vakcīnas pret jauno koronavīrusu jau šā gada beigās vai nākamā gada sākumā, pirmdien paziņojusi EMA.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pagājušajā nedēļā izteicās, ka EMA jau pirms decembra beigām varētu dot "zaļo gaismu" vakcīnām, ko izstrādā ASV farmācijas gigants "Pfizer" un Vācijas kompānija "BioNTech", kā arī ASV farmācijas kompānija "Moderna".

EMA norādīja, ka pagaidām vēl ir grūti prognozēt, kad vakcīnas varētu tikt apstiprinās, jo dati turpina pienākt un izvērtēšana turpinās.

"Atkarībā no novērtēšanas progresa, EMA patiešām varētu atrasties tādā situācijā, lai noslēgtu novērtēšanu vislabākajiem kandidātiem šā gada beigās vai nākamā sākumā," paziņoja aģentūra.

EMA paātrinātā kārtībā izvērtē trīs potenciālās Covid-19 vakcīnas, ko izstrādā "Pfizer" un "BioNTech", "Moderna" un Oksfordas Universitāte kopā ar "AstraZeneca".

"Pfizer" un "BioNTech" paziņojušas, ka to vakcīna ir 90% efektīva, un jau nosūtījušas datus EMA.

"Moderna" paziņojusi, ka tās izstrādātā Covid-19 vakcīna klīniskajos izmēģinājumos bijusi 94,5% efektīva.

Savukārt "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes kopīgi izstrādātā vakcīna klīniskajos izmēģinājumos bijusi vidēji 70,4% efektīva. Šī vakcīna izmēģināta ar dažādām devām un vienā devu režīmā tās efektivitāte bijusi 90%.

Vairākas Eiropas valstis jau ir paziņojušas, ka plāno vakcinēt lielu daļu iedzīvotāju, tiklīdz EMA būs apstiprinājusi vakcīnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu