Uz Latviju atbraucis "korejiešu golfs" jaunā izpildījumā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Vai zināt, ko dēvē par "korejiešu golfu"? Tas ir Hyundai i30. Jaunais i30 gan laikam nolēmis kļūt par korejiešu Seat Leon, lai gan īstenībā viss ir pavisam citādi. Par visu pēc kārtas.

Sāksim ar to, ka jaunais Hyundai i30 nav pilnīgi jauns modelis, bet gan iepriekšējā izlaiduma modernizācija. Tas nozīmē, ka

kompaktā Hyundai izmēri, piekare un daudz kas cits palicis nemainīgs, taču automašīnai izstrādāts pilnīgi jauns priekšpuses dizains un spēcīgi atsvaidzināta dzinēju gamma.

Ļoti "garšīgs" ir jaunais 1.5 litru tiešās iesmidzināšanas turbomotors ar mild hybrid sistēmu, 160 zirgspēku jaudu un divsajūgu pārnesumkārbu. Manuālā pārnesumkārba šim agregātam pagaidām nemaz nav pieejama.

Pilnīgi iespējams, ka arī nebūs, jo dzinēju versijas ar vieglo hibrīdu ražo tikai ar divsajūgu. Tas palīdz īstenot Hyundai iecerēto CO2 izmešu samazinājumu. Raugoties uz  bravūrīgo N Line komplektāciju, gan nešķiet, ka tieši izmeši bijuši tie, kas nodarbinājuši automašīnas autoru prātus.

TV Auto ziņu vadītājs Normunds Avotiņš: "Nu, N-Line i30 ir skaists! Labi gan, ka Hyundai sāka braukt rallijā. Tam N burtam ir pilnīgi cits svars un nozīme."

Lai tiktu pie N Line, neatliek nekas cits, kā izvēlēties visjaudīgāko dzinēju. Vienlitra turbobenzīna un dīzeļa augstākā pakāpe ir i30 Style.

Normunds Avotiņš: "Ja neņem vērā platformāta paneli, tad jaunā i30 salons dikti neatšķiras no iepriekšējā. Tas nav slikti, jo daudz kas ir ierasts un labs, un to nemaz nevajag uzlabot."

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Pat jaunais mērskalu panelis, ko šādā izskatā var dabūt tikai Style un N Line, paturējis analogos rādītājus abās malās. Glīti un pierasti. Pie tam ļoti interesanti, ka Hyundai izvairījies no desmitstāvīgiem menu, atšķirībā no viena cita populāra kompaktklases automobiļa. Viss ir vienkārši atrodams, viss acu priekšā. Nospiežam - un ir.

Milimetru pa milimetram, bet pamazām Hyundai māca savām mašīnām izjustas braukšanas manieres. Tāpat kā Volkswagen grupas automašīnām, arī i30 jaudīgākajiem modeļiem ir smalkāka aizmugurējā piekare nekā bāzes versiju torsionsija.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Cik tad tāds auto maksā? Šis ir demonstrācijas modelis, tāpēc maksā vairāk nekā 28 000 eiro. 

Viens no variantiem, kā krasi samazināt i30 cenu, ir izvēlēties mazāku motoru. 1,5 vietā ņemt litrīgu turbo. Nevajag uzreiz saraukt degunu. Tāda mašīna iet diezgan labi. Arī 1.0 turbo pieejams gan maigais hibrīds, gan 7 pakāpju divsajūgu pārnesumkārba. 

Vēl lētāk ir braukt ar manuālo pārnesumkārbu. Sajūgs tagad ir nevis hidraulisks, bet gan elektromehānisks, lai ripojot varētu atvienot dzinēju no transmisijas un ietaupīt vēl kādu gramu degvielas.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Īsti neatceros teoriju par Maslova piramīdu un pamatvajadzībām, bet ar i30 ir tā. Sākumā Hyundai tiešām centās izgatavot automašīnu pamata vajadzībām - lai auto būtu ietilpīgs, drošs, ekonomisks, dinamisks, lai tam būtu vajadzīgie vadītāja asistenti. Šim tādi ir, un viens ir tāds, ko kompatklasē sastapsit reti. Kad šis darbiņš bija pabeigts, varēja ķerties pie kā daudz sarežģītāka. Padarīt automašīnu emocionālāku, "garšīgāku", jo šis aspekts i30 mazliet kliboja.

Šajā paaudzē automobilis sāk patikt arī kā automobilis, nevis tikai prece, - sevišķi N - Line izpildījumā.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Hyundai i30 N Line

+ sportisks, atlētisks noformējums

+ spirgts dzinējs

+ jaunas atbalsta sistēmas

- uzkrītoša dzinēja skaņa

- slīdīga stūres apdare

- salīdzinoši augsta cena

Dzinējs: 1482 ccm, R4 turbo MHEV

Jauda: 159 

Paātrinājums 8,4

Patēriņš: 5,5

CO2: 125

Cena: 27 690 eiro

Raksts tapis sadarbībā ar TV Auto ziņām
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu