Polijā jau mēnesi turpinās protesti pret abortu aizliegumu; saķeršanās starp protestētājiem un policiju

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Czarek Sokolowski / AP

Varšavā aizvadītajā naktī notikušas saķeršanās starp policiju un protestētājiem, kuri pirmdien bija sapulcējušies pie Polijas Izglītības ministrijas, vēsta aģentūra "Reuters".

Apritējis jau mēnesis, kopš Polijas Konstitucionālā tiesa pieņēma lēmumu, ka saskaņā ar konstitūciju abortu veikšana embrija defekta dēļ ir nelikumīga, tādējādi faktiski aizliedzot abortu. Protestējot pret lēmumu, līdz šim ielās izgājuši simtiem tūkstoši cilvēku.

Sieviešu streika kustība pirmdien ar automašīnām bloķēja satiksmi uz tilta Varšavā. Citā protesta akcijā vairāki desmiti cilvēku sapulcējās pie Izglītības ministrijas, rokās turot plakātus ar uzrakstiem "brīvus abortus, brīvu izglītību" un skandējot saukli "skolas bez fašisma", ziņo aģentūra AFP.

Foto: Czarek Sokolowski / AP

Protesti, kas aizsākās kā reakcija pret faktisko abortu aizliegumu, tagad atspoguļo plašāku neapmierinātību ar Policijas nacionālistisko valdību un tās atbalstītājiem katoļu baznīcā. Valdošā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) kritizēta par to, ka izglītības ministra amatā iecēlusi Pšemislavu Čarneku, kurš bieži runā par "LGBT ideoloģiju".

Policija norobežoja ministrijas ēku un piecēla kājās protestētājus, kas bija pie tās sasēdušies uz zemes. Protestētāju grupa "Szpila" apgalvo, ka policija aizturējusi četrus tās biedrus.

Policija norāda, ka kāds protestētājs ticis pie savainojumiem, cenšoties noņemt policijas automašīnai aizsargstiklu. Vietējie mediji pirms tam ziņoja, ka notikusi policijas auto sadursme ar protestētāju.

PiS kritizēta par policijas aizvien agresīvāko reakciju uz protestiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu