ĀM: Dzimumu līdztiesība ir starp Latvijas ārpolitikas prioritātēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ilgtspējīga attīstība nav sasniedzama bez sieviešu un meiteņu politiskās, sociālās un ekonomiskās iesaistes, piedaloties Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē videokonferences formātā, pauda Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kā informēja ĀM, sanāksmē par attīstības sadarbības jautājumiem viens no centrālajiem dienaskārtības jautājumiem bija ES loma dzimumu līdztiesības un sieviešu iespēju veicināšanā partnervalstīs, kā arī ES Rīcības plāns dzimumu līdztiesībai 2021. līdz 2024.gadam.

Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka ilgtspējīgas attīstības kontekstā "ir kritiski svarīgi neatkarīgi no dzimuma sniegt pieeju kvalitatīvai profesionālajai un augstākajai izglītībai. Jo īpaši šobrīd nepieciešams veicināt digitālo prasmju apgūšanu, lai digitālās ekonomikas attīstībā iesaistītu arī meitenes un sievietes." Tāpat ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka dzimumu līdztiesība ir viena no Latvijas ārpolitikas un attīstības sadarbības politikas ilgtermiņa prioritātēm.

Covid-19 pandēmija esot palielinājusi dzimumu nevienlīdzību un samazinājusi pēdējās dekādēs sasniegto trauslo progresu meiteņu un sieviešu tiesību jomā globāli. ĀM parlamentārā sekretāre pauda cerību, ka ar mērķtiecīgu ES un visu dalībvalstu rīcību varēs panākt reālu progresu un novērst Covid-19 pandēmijas radīto negatīvo efektu uz dzimumu līdztiesības situāciju visā pasaulē.

ĀM atzīmēja, ka Covid-19 pandēmija īpaši negatīvi ir ietekmējusi attīstības valstu ekonomiku ilgtspēju, tādējādi palielinot nabadzību un nevienlīdzības plaisu un palēninot virzību pretī ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai. Sanāksmē tika pārrunāts jautājums par mazāk attīstīto valstu parādu ilgtspēju un nepieciešamajiem parādu atvieglojumiem. ES un dalībvalstis pauda atbalstu Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) parādu apkalpošanas atvieglojumiem nabadzīgajām valstīm.

Ir pieņemts lēmums piešķirt 183 miljonus eiro no Eiropas Attīstības fonda rezervēm SVF Katastrofu seku mazināšanas trasta fondam. Uz SVF trasta fonda atbalstu parādu apkalpošanas atvieglojumiem kopš šī gada aprīļa varēja pretendēt 28 nabadzīgākās valstis, pamatā no Āfrikas kontinenta.

Sanāksmē kā īpašie viesi par parādu atvieglojumiem piedalījās SVF vadītāja Kristalina Georgijeva, Parīzes kluba ģenerālsekretārs Emanuels Molins, kā arī Eiropas Komisijas ekonomikas un starptautisko partnerību komisāri un Eiropas attīstības banku pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu