Cilvēki kļuvuši digitāli prasmīgāki bankas pakalpojumu izmantošanā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Covid-19 pandēmijas laikā visā pasaulē daudzi pakalpojumi, kas iepriekš tika sniegti klātienē, nu pieejami vien attālināti. Tas it īpaši attiecināms uz bankām. Tiesa gan, lai šos pakalpojumus spētu izmantot, ir jābūt nepieciešamām digitālajām prasmēm.

Digitālās prasmes ir nepieciešamas ne tikai, lai saņemtu pakalpojumus. Tās nepieciešamas arī, lai cilvēki varētu strādāt. Lai mazinātu to cilvēku skaitu, kuriem nav nekādu digitālo zināšanu, kompānija “Microsoft” ir apņēmusies apmācīt 25 miljonus pasaules iedzīvotāju digitālajās prasmēs, vēsta uzņēmums.

Tikām portāls “Modern Diplomacy” vēsta, ka digitālo prasmju apguve pandēmijas laikā ir ārkārtīgi svarīga, lai cilvēki varētu saglabāt savas vietas darba tirgū, kā arī – lai spētu sniegt un saņemt dažādus pakalpojumus. Tieši tādēļ tā ir joma, kam Eiropas Komisija pievērš pastiprinātu uzmanību, atbalstot iedzīvotāju centienus, apgūstot jaunās tehnoloģijas.

Kas attiecas uz bankām, pandēmijas laikā arvien vairāk maksājumi notiek ar bezskaidras naudas norēķiniem. “Businesswire”, atsaucoties uz “Accenture”, vēsta, ka līdz 2023. gadam patērētāji visā pasaulē ar bezskaidru naudu tērēs līdz pat septiņiem triljoniem dolāru vairāk, nekā tas bijis šogad.

Bankas visā pasaulē sniedz arvien vairāk dažādu jaunu pakalpojumu un slēdz savas filiāles klātienē, veicinot attālinātu saziņu un norēķinus. Protams, temps, kādā valstis pāriet uz bezskaidras naudas norēķiniem un attālinātu pakalpojumu sniegšanu, ir atšķirīgs, taču ir vairāk nekā skaidrs, ka veiksmīgai savu līdzekļu pārvaldībai ir nepieciešami pamati digitālajās prasmēs.

Tomēr kāda situācija ir Latvijā? Vai Latvijas iedzīvotāji seko līdzi pasaules tendencēm?

Kā vēsta banka “Citadele”, izvērtējot šā gada janvāra un oktobra klientu paradumus finanšu pakalpojumu izmantošanā, banka secinājusi, ka desmit mēnešu laikā būtiski pieaugusi iedzīvotāju izpratne par inovatīvo un attālināto pakalpojumu izmantošanu – cilvēki ir digitāli prasmīgāki un labprāt bankas pakalpojumu saņem attālināti.

“Citadele” analizēja vairāku digitālo risinājumu izmantošanas statistiku tādiem finanšu un saistītajiem pakalpojumiem kā attālinātā konta atvēršana, saziņa ar banku caur mobilo lietotni, veikto maksājumu skaitu uz tālruņa numuru un lietotnē, bezkontakta maksājumu skaitu, kā arī attālināto pieteikumu skaitu kreditēšanas produktiem.

Kas mainījies bezkontakta un mobilo maksājumu jomā?

Secināts, ka desmit mēnešu laikā bezkontakta norēķinu skaits pieaudzis apmēram trīs reizes. Līdzvērtīgi audzis arī bezkontakta karšu darījumu apjoms. Arī lielākiem darījumiem iedzīvotāji labprāt izvēlas bezkontakta maksājumu iespējas.

Līdz ar to “Citadele” aprēķinājusi, ka kopējais bezkontakta darījumu skaita īpatsvars ir sasniedzis 76%, kas, salīdzinot ar janvāri, ir pieaugums par 16%.

Šeit arī jāpiemin viedtālruņu loma maksājumos – gada sākumā šādus maksājumus “Citadeles” klienti veikuši vidēji 50 000 reizes mēnesī, bet tagad šis skaits pat astoņkāršojies, oktobrī sasniedzot 363 tūkstošus reižu.

Tāpat, salīdzinot janvāra un oktobra datus, par 60% pieaudzis reģistrēto lietotāju skaits maksājumam uz tālruņa numuru – kopējais reģistrēto lietotāju skaits šobrīd sasniedz 43 tūkstošus un mēnesī vidēji tiek veikti 6 tūkstoši maksājumu. Šādu maksājumu skaits pieaudzis divas reizes. Desmit mēnešu laikā kopumā par 23% pieaudzis arī maksājumu skaits, kas veikti mobilajā lietotnē. Ārkārtējās situācijas laiks ir iezīmējis arī iedzīvotāju paradumus – esot mājās, klienti labprātāk izmanto maksājumus internetbankā, savukārt ārpus mājas biežāk maksājumi tiek veikti mobilajā lietotnē.

Attālināti piesakās arī hipotekārajam kredītam

Klientu aktivitāte internetbankā un mājas lapā ir pieaugusi, kas skaidrojams ar vairāku pakalpojumu veikšanu attālināti tā vietā, lai nāktu uz filiāli, – attālinātā kredītreitinga noteikšana pieaugusi par 22%, bet hipotekārā kredīta pieteikuma veikšana attālināti - par 17%.

Pandēmija un ārkārtējā situācija veicinājusi arī jauno klientu pieaugumu, kas atver kontu attālināti, izmantojot lietotni. Pirms pandēmijas, janvārī, vidēji 120 klienti pieteicās attālināti, bet līdz oktobrim klientu skaits, kas atver kontu attālināti, pieaudzis 4,5 reizes, kļūstot jau par ieradumu.

Tāpat ir mainījušies klientu ieradumi attiecībā uz saziņu ar banku. Par 26% pieaugusi klientu saziņa ar attālinātās apkalpošanas filiāli gan zvanot, gan izmantojot kādu no rakstiskajām saziņas formām – “WhatsApp”, mājaslapas čatu utt. Rakstiskās saziņas formas desmit mēnešu laikā pieaugušas kopumā par 405%.

Par 22% pieaugusi arī saziņa ar banku mobilās lietotnes čatā, salīdzinot oktobri ar gada sākumu. Mobilās lietotnes čats atšķiras no citiem saziņas veidiem, jo klients ir apstiprinājis savu identitāti ielogojoties lietotnē un var saņemt tūlītējas un konkrētas atbildes uz saviem jautājumiem.

Lai atvieglotu attālināto pakalpojumu saņemšanu, pirmās ārkārtējās situācijas laikā “Citadeles” mājaslapas sadaļā Klientu atbalsts sākām piedāvāt tūlītēju individuālu pašapkalpošanās rīku un iespēju tiešsaistē pieteikties hipotekārajiem un patēriņa kredītiem. Katru mēnesi to izmanto vidēji 1300 reizes, bet septembrī - pat 2100 klientu.

“Citadeles” valdes loceklis Vladislavs Mironovs skaidro, ka šobrīd ikviena cilvēka un organizācijas dienas kārtībā ir rūpes par drošību un veselību, kopīgiem spēkiem cenšoties mazināt Covid-19 izplatību un stabilizēt epidemioloģisko situāciju valstī.

“Ir svarīgi, lai ikvienam būtu iespēja uzturēties drošā vidē, maksimāli samazinot iespējamo kontaktu ar apkārtējiem. Tieši tāpēc mēs aktīvi attīstām attālinātos pakalpojumus, kas mums ir prioritāte jau daudzus gadus.

No tā, ka ir pieaugusi izpratne par digitālo finanšu pakalpojumu lietošanu un palielinājusies to izmantošana ikdienā, ieguvēji ir gan paši lietotāji, gan sabiedrība kopumā.

Esam gandarīti, ka arvien vairāk klienti izvēlas finanšu pakalpojumus saņemt attālināti, gan izbaudot ērtumu un ietaupot laiku, gan pasargājot sevi un apkārtējos,” norāda Mironovs.

Lai veicinātu pakalpojumu izmantošanu attālināti gan privātpersonām, gan uzņēmējiem, “Citadeles” mājas lapā ir izveidots visbiežāk uzdoto jautājumu un visbiežāk izmantoto pakalpojumu pārskats, kā arī skaidrojumi, kā šos pakalpojumus iespējams veikt attālināti. Pakalpojumi, kurus nav iespējams saņemt attālināti, šobrīd sastāda ir 5% no visiem “Citadeles” pakalpojumiem, un tiem ir nepieciešams iepriekšējs pieraksts.

Raksts tapis sadarbībā ar banku "Citadele"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu