Cīņa ar Covid-19 Daugavpilī: Pensionāri sabiedriskajā transportā vairs nevarēs braukt bez maksas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

​Daugavpilī Covid-19 ierobežošanai uz laiku tiks samazināta atlaide pensionāriem braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā, otrdien ārkārtas sēdē lēmuši domes deputāti.

Deputāti pieņēma lēmumu ārkārtas situācijas laikā noteikt braukšanas maksas atvieglojumu pensionāriem sabiedriskajā transportā 50% apmērā, kas nozīmē, ka par braucienu būs jāmaksā 0,25 eiro. Iepriekš pensionāriem atvieglojums bija 100% apmērā, un par braukšanu pilsētas autobusos un tramvajos nebija jāmaksā.

Deputāti veica grozījumus saistošajos noteikumos "Daugavpils pilsētas pašvaldības materiālais atbalsts mazaizsargātām personām". Grozījumi stāsies spēkā pēc lēmuma parakstīšanas un publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

Lēmums pieņemts, lai mazinātu inficēšanās riskus ar Covid-19 un pasažieru plūsmu pilsētas sabiedriskajā transportā.

Saskaņā ar domes sēdē pausto, pēdējos mēnešos pasažieru skaits pilsētas sabiedriskajā transportā samazinājies par vairāk nekā desmito daļu.

Bijušais domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S) pauda neizpratni par izmaiņām, norādot, ka, atšķirībā no pavasara, gan medicīnas, gan sociālās iestādes turpina sniegt pakalpojumus un iedzīvotājiem ir jānodrošina nokļūšana līdz pakalpojumu sniedzējiem.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību un pasargātu pensionārus, viņš aicināja noteikt laikus, kad pensionāri nevar izmantot bezmaksas braucienus.

Viņa priekšlikums paredzēja šādu aizliegumu noteikt "pīķa stundās", kad sabiedriskais transports ir pārpildīts - no plkst.7 līdz 9 un no plkst.16 līdz 18. Taču Elksniņa priekšlikums kolēģu atbalstu neguva.

Valērijs Kononovs (S), atturoties balsojumā par braukšanas maksas atvieglojumu pensionāriem samazināšanu, pauda, ka koalīcija, atbalstot šo lēmumu, Covid-19 aizsegā vēlas nodrošināt naudas plūsmu pašvaldības AS "Daugavpils satiksme".

Sēde neiztika arī bez savstarpējiem Elksniņa un domes priekšsēdētāja pirmā vietnieka Jāņa Lāčplēša (Latgales partija) pārmetumiem.

Jau ziņots, ka valdība Covid-19 izplatības dēļ šodien plāno lemt par stingrākiem drošības pasākumiem Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes un Varakļānu novadā, preses konferencē atklāja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Plānots, ka no 26.novembra Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes un Varakļānu novados 5.-12.klašu skolēni mācīsies attālināti, kā arī nenotiks praktiskās mācības klātienē profesionālajās izglītības iestādēs un augstskolās, ka arī pieaugušajiem dažādos kursos un profesionālās pilnveides kursos. Līdz šim šajās pašvaldībās, tāpat kā citviet Latvijā, attālināti mācījās 7.-12.klašu audzēkņi.

Tapāt paredzēts, ka šajās administratīvajās teritorijās netiks sniegti friziera pakalpojumi. Līviņa atgādināja, ka friziera pakalpojumi līdz šim bijuši vienīgie skaistumkopšanas nozarē, kas vēl bija atļauti, taču, lai mazinātu cilvēku kontaktēšanās iespējas, šajās pašvaldībās tos ierosināts aizliegt.

Paredzēts, ka nestrādās arī muzeji un citas kultūrvietas. Bibliotēkas varēs izsniegt grāmatas līdzņemšanai.

Plānots arī, ka Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes un Varakļānu novados nedarbosies gadatirgi, jo, pēc Līviņas paustā, arī tajos speciālisti saskata riskus.

Tāpat nenotiks amatieru sporta treniņi iekštelpās, nedrīkstēs notikt privāti pasākumi ārpus vienas mājsaimniecības, izņemot bēres un atsevišķos gadījumos arī kristību ceremonijas.

Tiek plānots noteikt, ka pilsētas sabiedriskajā transportā jānodrošina ne vairāk kā 50% no maksimāli iespējamās transporta līdzekļa kapacitātes, jo autobusos ir grūti ievērot divu metru distanci.

Bet veikalos un citās tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietās iekštelpās un ārtelpās būs jānodrošina, ka šajās vietās atrodas ne vairāk par 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra.

Līviņa pauda, ka stingrāki ierobežojumi plānoti no ceturtdienas, lai dotu iespēju pašvaldībām sagatavoties to ieviešanai. Par tiem lēmumu vēl jāpieņem valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu