Lūsis komentē ⟩ Esmu tik ļoti radošs, ka nemaksāšu nodokļus (6)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Toms Lūsis/TVNET

Visi cilvēki kā cilvēki, strādā savus garlaicīgos un vienmuļos darbus, lai kaut kā vilktu iztiku, tāpēc ir likumsakarīgi, ka viņi maksā pilnus nodokļus. Bet es esmu radošais. Tas, ko daru es, ir daudz svarīgāks. Pārējiem jābūt pateicīgiem par to, ka es esmu un visiem ir iespēja vērot manu unikalitāti. Tieši tāpēc man nedrīkst prasīt maksāt tikpat lielus nodokļus kā pārējiem. Esmu īpašs.

Lai arī pārspīlēju, aptuveni šādi no malas izskatās pašmāju radošo personību sašutums par plānotajām izmaiņām autoratlīdzību režīmā. Iedomājieties – stulbā valdība vēlas, lai arī viņi no nopelnītās naudas maksātu aptuveni tikpat daudz nodokļus, cik pārējie. Šausmas. 

Tā, piemēram, tēlnieki, protestējot pret nodokļu izmaiņām, savus darbus ietina melnā plēvē. “Reformas izraisītās sekas padarīs par neiespējamu nākotnē radīt lielformāta pilsētvides objektus, jo dramatiskā nodokļu sloga dēļ tiks izraisīts tēlniecības darbu realizācijas izmaksu kāpums," komentē Latvijas tēlnieki. Šeit gan vērts precizēt, ka “dramatiskais nodokļu slogs” joprojām paredzēts mazāks par visu pārējo maksātajiem nodokļiem.

Savukārt Valsts prezidenta kancelejai, Saeimai un Ministru kabinetam nosūtīta vairāk nekā 100 radošo nozaru pārstāvju parakstīta atklātā vēstule. Tajā teikts, ka likuma grozījumu pieņemšanas gadījumā mūs gaida “mākslas mērķauditorijas, īpaši jauniešu, strauja kultūras marginalizācija, nacionālās identitātes vājināšanās, tās aizvietošana ar starptautisko surogāta populāro kultūru” kā arī “mākslas degradācija”.

Nezinu, kā jūs, bet es burtiski apraudājos no nacionālās identitātes pastiprināšanās, ieraugot Bikšes medmāsas skulptūru “Mediķi pasaulei”. 

Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze uzskata: ja likvidēs autortiesību nodokļu režīmu, no nākamā gada tiks iznīcināta latviešu literatūra. Izmaiņas nodokļu sistēmā esot “demagoģija, kas var iznīcināt literatūru, valodu un valsti”. Tāpat Jundze norādīja, ka neesot jau tā, ka kāds negribētu maksāt nodokļus. Vienkārši nereti uzņēmumu īpašniekiem nav papildu naudas, lai varētu darbiniekiem maksāt konkurētspējīgu atalgojumu. Protams, parasto cilvēku nozarēs šādos gadījumos vienkārši jāmaksā nodokļi un jāsaņem sūdīgas algas.

Un vēl radošo profesiju pārstāvji protestēja pret plānotajām izmaiņām autoratlīdzību režīmā, izveidojot zibakciju "Nesaprašanas siena". Tās laikā dalībnieki no ķieģeļiem uzbūvēja sienu. “Šī siena simbolizēs faktisko situāciju valstī, kad valdošā koalīcija ciniski ignorē ievērojamas pilsoņu grupas vitāli svarīgas intereses, norobežojas no tās un ar nepārdomātiem lēmumiem degradē Latvijas kultūru”. Precizēšu – ievērojamas pilsoņu grupas vitāli svarīgas intereses šinī gadījumā ir maksāt mazākus nodokļus par visiem pārējiem valsts iedzīvotājiem.

Piemēram, komponists Kārlis Lācis sūkstījās, ka viņa gadījumā nodokļu slogs palielinātos 2-3 reizes.

Tulkojot šo sašutumu pārējai tautai saprotamā valodā – līdz šim komponists nodokļos maksāja trīs reizes mazāk nekā jūs.

Covid-19 pandēmija ir finansiāls pārbaudījums teju vai visiem, un saprotams, ka daudzus radošo nozaru pārstāvjus, jo īpaši mūziķus, tas skar sāpīgāk par pārējiem. Valsts atbalsts un nodokļu atvieglojumi krīzes laikā jāpalielina, par to nav šaubu. 

Tāpat ir pilnīgi skaidrs, ka finanšu ministrs Reirs dzīvo paralēlajā realitātē, kurā finanšu problēmas vienkārši neeksistē.

Atgādināšu ministra pausto: “Ja cilvēks pelna 200 eiro, viņam jābūt sociālo dienestu redzeslokā. Varbūt ir nepieciešama palīdzība, sociālā korekcija, ārstēšanās no atkarībām kādām, ja cilvēks nevar dabūt darbu, lai būtu vismaz minimālajā līmenī atalgojums.” Šis komentārs bija tieši tik stulbs, ka man pat nedaudz palika kauns paša Reira vietā.

Tomēr klaji arogantam finanšu ministram un krīzei nevajadzētu būt par pamatu attaisnot vēlmi līdz mūža galam maksāt mazākus nodokļus, nekā to dara citi. Tikai tāpēc, ka “mēs esam radošie”.

Radošums nekādi nav atcēlis vecumdienas, un nez vai kāds vēlēsies būt tik radošs kā, piemēram, Juris Dimiters.

Viņam šobrīd jāiztiek ar 130 eiro pensiju. Ja nebūtu mātes gleznas, ko iztirgot, droši vien visai neradošajai nodokļu maksātāju saimei vajadzētu ziedot naudu kādam radošo cilvēku labdarības fondam.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu