Covid-19 krīze: atbalstīs uzņēmumus visās nozarēs; mājās palikušo skolēnu vecāki varēs saņemt "slimības pabalstu" (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai atbalstītu uzņēmējus un darba ņēmējus Covid-19 krīzē, valdība šodien vienojusies par jauniem atbalsta mehānismiem, otrdienas vakarā attālinātā preses konferencē pastāstīja premjerministrs Krišjānis Kariņš. Domāts arī par atbalstu ģimenēm, kurās ir skolēni līdz 10 gadu vecumam - ja Covid-19 dēļ mācības klātienē tiks pārtrauktas, viens no vecākiem varēs saņemt "slimības palīdzības pabalstu", lai bērnu pieskatītu.

Kariņš norādīja, ka tuneļa galā ir parādījusies gaisma - vakcīnas, tomēr tās Latvijā varētu būt pieejamas tikai nākamā gada pirmajā ceturksnī, tāpēc Latvijai līdz pandēmijas uzveikšanai vēl tāls ceļš ejams. "Tas nebūs viegls, bet kopīgiem spēkiem - valdība, Saeima un sabiedrība - mēs to varēsim noiet," sacīja premjerministrs.

"Mums ir svarīgi, ka, par spīti pandēmijai, atrodam veidus, kā atbalstīt uzņēmējus un darba ņēmējus, lai no pandēmijas mēs iznāktu spēcīgāki," uzsvēra Kariņš. Tāpēc šodien nolemts vienkāršot un paplašināt atbalsta pieejamību - 

neatkarīgi no nozares, uzņēmējiem, balstoties uz apgrozījuma kritumu, būs pieejami gan dīkstāves pabalsti, gan subsidētās darbavietas. 

Uz subsidētajām darbavietām varēs pretendēt uzņēmumi, kuru apgrozījuma kritums pret iepriekšējiem trim mēnešiem ir 20%. Valsts varētu subsidēt algu 50% apmērā no iepriekšējo trīs mēnešu līmeņa, bet ne vairāk kā 500 eiro. Savukārt uz dīkstāves pabalstiem varēs pieteikties uzņēmumi, kuru apgrozījums krities par 50% un vairāk. 

Tāpat pieņemts lēmums sniegt atbalstu arī vecākiem, kuriem mazi bērni mācās skolās, - ja Covid-19 ierobežojumu dēļ bērns būs spiests palikt mājās, jo klātienes mācības nevar notikt,

vecāks varētu saņemt "slimības palīdzības pabalstu", lai mājās varētu pieskatīt bērnu līdz 10 gadu vecumam.

Kam un kā tieši šis atbalsts būs pieejams, vēl tiks precizēts. Veselības ministre Ilze Viņķele sacīja, ka šobrīd atbalsts tiks attiecināts uz vecākiem, kuri dzīvo Covid-19 smagāk skartajās pašvaldībās un kuri ierobežojumu dēļ ir spiesti palikt mājās, kā arī vecākiem, kuru bērniem mācības klātienē nenotiek, jo izglītības iestādē ir grūtības nodrošināt trīs kvadrātmetru platību uz skolēniem. 

LM skaidro, ka, Covid-19 turpinot strauji izplatīties Covid-19, slēgtas atsevišķas pirmskolas izglītības iestādes un mācības vispārējās izglītības programmā tiek organizētas attālināti. Rezultātā virknē ģimeņu, kurās aug bērni vecumā no viena gada līdz desmit gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem un kurās vecākiem darba specifikas dēļ nav iespēja strādāt attālināti, ir nepieciešams atbalsts bērna pieskatīšanai.

Šāds atbalsts ir nepieciešams arī situācijā, ja personai jāaprūpē pilngadīga persona ar invaliditāti no 18 gadu vecuma, kurai pašvaldība piešķīrusi dienas aprūpes centra vai dienas centra pakalpojumu un kura ar Covid-19 saistīto apstākļu dēļ nedrīkst apmeklēt dienas aprūpes centru, uzsver LM.

Tā kā risinājums ir jānodrošina pēc iespējas mērķēti un savlaicīgi, tai skaitā arī no pakalpojuma administrēšanas viedokļa, paredzēts ieviest šo specifisko slimības palīdzības pabalstu.

Par likuma grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Kā ziņots, valdība šodien Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes sēdē vienojās Covid-19 izplatības dēļ 12 pašvaldībās noteikt stingrākus ierobežojumus, un jauni noteikumi būs arī izglītības un sporta jomās.

"Ja paskatāmies uz pandēmijas situāciju un Covid-19 izplatību Latvijā, šobrīd diemžēl nekas neliecina, ka šī slimība sāk atkāpties, gluži pretēji - galvenie rādītāji uzrāda saslimstības pieaugumu. Katru nedēļu ir arvien lielāks saslimušo skaits un slimnīcās stacionēto pacientu skaits, kā arī pozitīvo testu īpatsvars, kas liecina par ļoti plašu Covid-19 izplatību," sacīja Kariņš.

Valstī izsludinātā ārkārtas situācija ar mērķi ierobežot slimības izplatību  darbojas tikai daļēji, jo saslimstības pieauguma temps ir samazinājies, tomēr ik dienu saslimušo skaits joprojām ir liels. Konsultējoties ar ekspertiem, šodien nolemts pastiprināt ierobežojumus, lai panāktu slimības atkāpšanos. 

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu