"Brexit": ES gatava radošiem risinājumiem sarunu noslēguma posmā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) trešdien pauda apņēmību būt radoša breksita tirdzniecības sarunu pēdējā posmā, vienlaikus brīdinot - lai arī kāda vienošanās galu galā tiks noslēgta, Apvienotās Karalistes statuss būs pazeminājies līdz "tikai vērtīga partnera" statusam, kas būs visai tāls no agrākā dalībvalsts statusa.

Laikā, kad līdz Lielbritānijas izstāšanās pārejas perioda beigām ir palicis nedaudz vairāk par mēnesi, "ar galīgā teksta aprisēm" panākts "īsts progress" vairākās jomās, norādīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Tādos domstarpību jautājumos kā zveja, vienošanos pārraudzība un standarti, kas Apvienotajai Karalistei būs jāievēro, lai eksportētu uz ES, bloks ir "gatavs būt radošs, bet mēs neesam gatavi mazināt vienotā tirgus integritāti, kas ir galvenā garantija Eiropas pārticībai un bagātībai", norādīja Leiena.

ES vienotajā tirgū tiek nodrošināta preču un pakalpojumu brīva kustība 27 dalībvalstu starpā bez tādiem šķēršļiem kā muita un pārbaudes, un tas ir viens no ES stūrakmeņiem.

Lielbritānijai, nolemjot pamest ES, ir jāsaprot, ka situācija būs atšķirīga, uzsvēra EK prezidente.

"Viena lieta ir skaidra. Lai arī kāds būtu iznākums, pastāv un būs skaidra atšķirība starp to, kad kāda valsts ir pilntiesīga savienības dalībvalsts un kad kāda valsts ir tikai vērtīgs partneris," Leiena sacīja Eiropas Parlamenta deputātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu