Pētījums: Trešā daļa iedzīvotāju atzīst smagu Covid-19 ietekmi uz garīgo veselību (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Patlaban kopumā 30% iedzīvotāju uzskata, ka pašreizējā Covid-19 situācija spēcīgi ietekmē viņu garīgo veselību, liecina jaunākie pētījumu centra "Kantar" Covid-19 barometra dati.

 

Salīdzinot respondentu pausto novembrī ar vasaras beigās veiktā pētījuma rezultātiem, kad šādu atbildi sniedza 19% respondentu, ir novērojams pieaugums par 11 procentpunktiem.

Vienlaikus, pētījums liecina, ka aizvien vairāk iedzīvotāju izjūt Covid-19 radītās situācijas ietekmi uz ikdienas dzīvi. Novembra pirmajā pusē veiktajā pētījumā 46% aptaujāto norādījuši, ka izjūt Covid-19 radītās situācijas ietekmi uz ikdienas dzīvi, kamēr vēl augustā 31% sniedza šādu atbildi. Savukārt vasaras sākumā - jūnijā - 38% respondentu pauda šādu nostāju.

Vislielākā ietekme vērojama tieši jauniešu vecuma grupā - no 18 līdz 24 gadiem. Pētījumā secināts, ka ir pieaudzis to jauniešu skaits, kuri uzskata, ka esošās situācija atstāj negatīvu ietekmi uz viņu garīgo veselību. Ja augustā 34% sniedza šādu atbildi, tad novembrī jau 51%.

Būtiski palielinājies arī to iedzīvotāju skaits, kuri ir gatavi ievērot noteiktos drošības pasākumus - no 57% augustā uz 71% novembrī. Tajā pašā laikā cilvēki ir vairāk nobijušies, ka var saslimt, neatkarīgi no tā, cik ļoti viņi par sevi rūpējas un ievēro piesardzības pasākumus. Novembrī šādu nostāju pauda 45% aptaujāto, kamēr augustā - 28%.

Kopumā 49% iedzīvotāju atklāj, ka ir satraukušies par šī brīža situāciju. Vasaras periodā uztraukums sabiedrībā turpināja samazināties, bet, rudenī, aktivizējoties vīrusa izplatībai, tas ir pieaudzis. Dati liecina, ka martā satraukumu paudu 66% respondentu, maijā - 43%, jūnijā - 29%, bet augustā - 28%.

Pētījuma autori uzsver, ka satraukums pieaudzis visu iedzīvotāju vidū, gan jauniešos, gan vecāka gadagājuma cilvēkos.

Situācijas saasināšanās radījusi lielāku neticību veselības sistēmai - tikai 29% domā, ka ar vīrusa uzliesmojumu tiekam galā labi. Augustā šādu atbildi sniedza 37%. Savukārt, pēdējo mēnešu laikā nav būtiski mainījies to iedzīvotāju skaits, kas domā, ka valdība dara visu, ko spēj, lai samazinātu krīzi.

Vienlaikus 61% aptaujāto saka, ka pamana un dzird daudz informācijas par jaunāko situāciju, savukārt vairāk nekā puse jeb 55% iedzīvotāju atzīst, ka katru dienu pārbauda, cik ir no jauna inficējušos ar Covid-19 un cik ir mirušo.

Pētījumu centra "Kantar" Covid-19 barometra pētījums ir viens no vadošajiem pētījumiem par to, kā Covid-19 ietekmē patērētāju rīcību, attieksmi un gaidas. Globālā pētījuma laikā katrā pētījuma vilnī tiek aptaujāti ap 100 000 cilvēku vairāk nekā 60 valstīs. Jaunākais pētījuma vilnis Latvijā veikts no 10. līdz 11.novembrim, aptaujājot 800 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu