Melbārde: Dezinformācijas kampaņu mērķis ir vājināt demokrātiju un iedzīvotāju uzticēšanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiroparlamenta deputāte Dace Melbārde piedalās pasākumā, kura laikā klātienē iepazīstās ar Mežaparka Lielās estrādes būvniecības otrā posma pirmajā kārtā īstenotajiem būvdarbiem.
Eiroparlamenta deputāte Dace Melbārde piedalās pasākumā, kura laikā klātienē iepazīstās ar Mežaparka Lielās estrādes būvniecības otrā posma pirmajā kārtā īstenotajiem būvdarbiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Dezinformācijas kampaņu mērķis ir vājināt demokrātisko procesu un iedzīvotāju uzticēšanos, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Dace Melbārde (NA).

Kā informēja politiķes birojā, EP šodien notika balsojums par rezolūciju, kas stiprina masu mediju brīvību, tostarp žurnālistu aizsardzību Eiropā, vienlaikus nosodot naida runas un dezinformācijas izplatību, kas rada apdraudējumu vārda brīvībai, demokrātiskajam diskursam, masu mediju neatkarībai un sabiedrības veselībai.

Komentējot balsojumu par šo rezolūciju, EP Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētājas vietniece uzsvēra, ka Eiropas Savienībā (ES) nepieciešams tiesiskais regulējums un rīcībpolitikas satvars, kas aizsargātu žurnālistus un masu mediju darbiniekus pret vardarbību, draudiem, iebiedēšanu un nepamatotām tiesvedībām.

Rezolūcijā EP aicina dalībvalstis un Eiropas Komisiju (EK) sniegt finansiālu atbalstu medijiem,

tostarp ES līmenī izveidojot pastāvīgu fondu ziņu masu mediju un žurnālistu atbalstam un pieņemot vērienīgu rīcības plānu.

Melbārde atzīmēja, ka dažās ES dalībvalstīs ir vērojama mediju ietekmēšana, naida runas un dezinformācijas krass pieaugums, kas kalpo par līdzekli demokrātisko procesu nonivelēšanai un varas iegūšanai. Viņas ieskatā cīņa pret masu mediju pārņemšanu politisko spēku kontrolē, naida runu un dezinformāciju ne tikai ir svarīga cilvēktiesību jomā, bet ir arī būtisks faktors tiesiskuma un demokrātijas aizsardzībā visā ES.

Melbārde, kura ir arī priekšsēdētāja vietniece EP īpašajā komitejā par ārvalstu iejaukšanos un dezinformāciju ES, uzsvēra, ka visā pasaulē turpina izplatīties dažādu veidu maldinoša informācija un dezinformācija, kā arī citādas manipulācijas ar informāciju par, piemēram, Covid-19 pandēmiju, kas var nelabvēlīgi ietekmēt sabiedrības drošību, veselību un efektīvu krīzes pārvarēšanu.

Pēc politiķes paustā,

ES dalībvalstīm ir jāveic papildu pasākumi, lai novērstu, nosodītu un apkarotu naida runas un vardarbības izplatīšanos bezsaistē un tiešsaistē.

Viņa pauda aicinājumu tiešsaistes platformām un tiesībaizsardzības iestādēm vairāk sadarboties, lai iedarbīgi vērstos pret naidu vai vardarbību uzkurinošu ziņu izplatīšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu