Izdots apjomīgs katalogs izstādei "Nepieradinātās dvēseles"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā"
"Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" Foto: LNMM

Vienlaikus ar izstādes “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā” atvēršanu Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā klajā nāk izstādes katalogs latviešu un angļu valodā.

Katalogu izdošanai sagatavojis Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un izdevniecība “Neputns”. Dizains – Anta Pence.

Izstāde “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs” pirmo reizi tika atklāta 2018. gadā Orsē mākslas muzejā Parīzē. Kuratora Rodolfo Rapeti (Rodolphe Rapetti) vadībā tā aicināja iepazīt simbolismu Baltijas mākslā no 19. gadsimta 90. gadiem līdz 20. gadsimta 30. gadiem. Izstāde kļuva par vienu no lielākajiem Latvijas reprezentācijas notikumiem Baltijas valstu simtgadē un nu tā skatāma Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM).

"Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā"
"Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" Foto: LNMM

LNMM izstādes katalogs turpina kopīgo ieceri ar nosaukumu “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā”. Kataloga ievadā vairāku autoru raksti par Baltijas vēsturisko kontekstu, nacionālajām mākslas skolām, kā arī par šī vērienīgā projekta vēsturi. Ievadtekstu autori ir Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošais pētnieks Pauls Daija, M. K. Čurļoņa Nacionālā mākslas muzeja direktors (līdz 2019) Osvaldas Daugelis (1955–2020), LNMM Latvijas vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Dace Lamberga, Kumu mākslas muzeja izstāžu kuratore (līdz 2018) Liis Pählapuu, Kompjeņas un Blerankūras pilis un nacionālie muzeji kurators, direktors Rodolphe Rapetti.

Savukārt kataloga apjomīgākajā – attēlu daļā iekļauti visi mākslas darbi, kuri tika eksponēti izstādē Orsē muzejā Parīzē. Tāpat kā izstādē, katalogā tie kārtoti trīs tematiskās daļās – “Mīti un leģendas”, “Dvēsele” un “Daba”. Par katru mākslas darbu sniegta izsmeļoša informācija, ko sagatavojuši triju Baltijas valstu mākslas zinātnieki. Jāpiemin, ka izstāde un katalogs ir Latvijas iedzīvotājiem nebijusi iespēja iepazīties ar Igaunijas un Lietuvas vizuālās mākslas mantojumu, salīdzināt un novērtēt to.

Kataloga noslēgumā – mākslinieku biogrāfijas, hronoloģija, bibliogrāfija un personu rādītājs.

LNMM izstāde skatāma līdz 2021. gada 21. februārim.

Apjoms: 464 lpp. Cena “Neputna” galerijā un www.neputns.lv: 35 €

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu