Skaistumkopšana pagrīdē: meistari klientus apkalpo dzīvokļos, salonos strādā "mācekļi" (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Manikīrs. Ilustratīvs attēls
Manikīrs. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Skaistumkopšanas speciālisti atraduši veidu, kā apiet Covid-19 pandēmijas savaldīšanas dēļ noteiktos ierobežojumus nozarē, - daļa meistaru klientus pieņem savā dzīvesvietā, savukārt salonos strādā "mācekļi". 

Tāpat kā ārkārtējā situācija, ierobežojumi skaistumkopšanas nozarē ir spēkā jau trīs nedēļas - ir aizliegts sniegt manikīra un ķermeņa aprūpes pakalpojumus; strādāt ļauts vienīgi frizieriem. Taču klienti meklē meistarus, kas ierobežojumus neievēro, un tos arī atrod, trešdien vēstīja LTV "Panorāma.  

Skaistumkopšanas speciāliste Dace Brante atzīst, ka klienti par pakalpojumu pieejamību turpina interesēties, taču, saņemot sava meistara atteikumu, meklē iespējas procedūras veikt nelegāli, tajā skaitā pie personām, kurām nav nepieciešamo sertifikātu un kuras nav reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā. 

"Panorāmas" žurnālistiem izdevās pierakstīties uz manikīru kādā no skaistumkopšanas saloniem Jelgavā. Kad salonā ieradās žurnālisti, administratore apgalvoja, ka šāds pakalpojums nav pieejams, taču vēlāk sacīja, ka klienti iepriekš esot varējuši pierakstīties tādēļ, ka salonā manikīre strādājusi prakses ietvaros. 

Praktisko darbu apguve, kas nepieciešami profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei un kurus nav iespējams veikt attālināti, pandēmijas laikā ir atļauta. Aiz apmācībām arī slēpjas daļa meistaru. 

Brante norāda, ka nozarē strādājošie saskaras ar krasi atšķirīgiem apstākļiem - tie, kas iepriekš maksājuši nodokļus, var saņemt dīkstāves pabalstus. Tie, kas no nodokļu maksāšanas izvairījušies vai to darījuši tikai daļēji, ir krietni sliktākā situācijā. 

Kāda salona īpašniece raidījumā sacīja, ka visgrūtāk ir nozarē strādājošajām sievietēm, kuras dzīvo vienas vai vienas uztur un skolo savus bērnus, un kurām nav nekāda atbalsta. "Valsts nav atstājusi citu iespēju, kā strādāt nelegāli," viņa norādīja. 

Brante atzina, ka situācija ar ierobežojumiem tiešām ir īpatnēja - meistariem ir atļauts apmācīt studentus klātienē, bet strādāt ar klientiem ir aizliegts. Tāpat viņa atzina, ka nozarē valda neizpratne par atļauju strādāt tieši frizieriem, jo skaistumkopšanas nozarē visi meistari ir īpaši apmācīti higiēnas prasību ievērošanā un šīs zināšanas arī izmanto. 

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu