Sliktas ziņas tehnoloģiju milžiem: Eiropā gatavo jaunu datu regulējumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi jaunus noteikumus attiecībā uz datu ievākšanu un uzkrāšanu. Tie paredz ieviest trešo pusi - neitrālus starpniekus starp lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem un to lietotājiem, kuri uzraudzīs, lai lietotāju dati tiek izmantoti tikai tiem mērķiem, kam lietotāji piekrituši.

Jaunā Datu pārvaldības dokumenta mērķis ir vairot lietotāju uzticēšanos tam, kādā veidā tiek izmantoti viņu dati, sniegt tiem lielāku kontroli pār saviem datiem, kā arī radīt neitrālus starpniekus datu nodošanas procesā, norāda "The Brussels Times".

Tādu lielo tehnoloģiju uzņēmumu kā "Facebook" biznesa modelis balstās uz liela lietotāju datu apjoma ievākšanu, lai reklāmdevēji varētu atlasīt saviem produktiem piemērotāko auditoriju.

"Uzticami starpnieki, kuri būs atbildīgi par datu nodošanas pamata infrastruktūru" būs viens no galvenajiem piedāvātās stratēģijas elementiem, trešdien norādīja EK priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere.

"To princips ir veicināt labprātīgu dalīšanos ar datiem, saglabājot uzņēmumu un mājsaimniecību kontroli pār datiem. (..) Starpniekiem būs jāziņo atbildīgajai valsts iestādei par nodomu piedāvāt ar datiem saistītus pakalpojumus. Tiem būs jānodrošina sensitīvu un konfidenciālu datu aizsardzība. Un tiem būs jāpakļaujas stingrām neitralitātes prasībām. Praktiski tas nozīmē, ka starpnieki darbosies kā neitrāla trešā puse starp datu īpašniekiem un datu izmantotājiem," skaidro Vestagere.

"Šis ietvars ir alternatīva pašreizējam datu apstrādes modelim, ko piedāvā lielās tehnoloģiju platformas."

"Industriālo datu loma mūsu ekonomikā arvien pieaug, un Eiropai ir jāatver suverēns datu vienotais tirgus," uzsvēra EK iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons. "Ar pareizajiem ieguldījumiem un infrastruktūru mūsu regulējums ļaus Eiropai kļūt par pasaules vadošo datu kontinentu."

Vestagere savā uzrunā norādīja, ka lielu daļu saražoto datu sastāda nepersonīgie jeb "industriālie" dati - GPS ievāktie dati par ceļu satiksmi un tamlīdzīgi -, kuri varētu tikt izmantoti produktīvākos veidos, lai veicinātu jaunu preču un pakalpojumu rašanos vai esošo uzlabošanu.

EK vēlas veicināt šādu datu apmaiņu noteiktos sektoros. Vestagere izcēla tādus sektorus kā transports, veselības aprūpe, enerģētika un lauksaimniecība.

EK norāda, ka nākamgad gaidāmi vēl citi priekšlikumi, lai veicinātu datu apriti starp uzņēmumiem, kā arī starp uzņēmumiem un valdības iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu