"Saskaņa" atbalsta LIZDA prasību par izglītības ministres Šuplinskas demisiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Partija "Saskaņa" atbalsta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) prasību par izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) demisiju, aģentūru LETA informēja politiskajā spēkā.

 

«Saskaņas» ieskatā Šuplinskas aktivitātes gan Covid-19 pandēmijas izraisītajā ārkārtējā situācijā, gan saistībā ar nozares attīstības stratēģisko plānošanu noved pie izglītības sistēmas degradācijas valstī.

Partijas līderis Jānis Urbanovičs norādīja, ka

valdība «maskētā formā» ir pieņēmusi lēmumu par pāreju uz attālinātām mācībām Covid-19 situācijā - skolu administrācijām ir izvirzītas praktiski neizpildāmas prasības klātienes mācību organizēšanai

un tām pašām nāksies Ministru kabineta vietā pieņemt šādu smagu lēmumu.

«Taču valdībai, nevis skolām, ieviešot »lokdaunu«, ir jānodrošina sociālās garantijas jaunāko klašu skolēnu vecākiem, kuriem uz laiku būs liegta iespēja strādāt. Būtu jānodrošina piemaksas skolotājiem, jānodrošina tehniskais aprīkojums attālināto mācību procesam. Varas iestādes ir pārlikušas atbildību uz skolām. Šajā situācijā Izglītības un zinātnes ministrija parādīja pilnīgu nespēju aizsargāt nozares intereses - skolotāju, vecāku, skolēnu intereses,» uzsvēra politiķis.

Urbanovičs akcentēja, ka skolotāji, kuri turpina mācīt klātienē, ik dienu riskē ar savu veselību. Pedagogiem, kuri strādā attālināti, nav metodiku, viņi ir spiesti paši iegādāties mācību vajadzībām nepieciešamo tehniku.

Partijas ieskatā «ir brutāli ignorēta» viena no LIZDA prasībām - noteikt, ka attālinātas mācības ir pagaidu pasākums Covid-19 kontekstā,

un turpināt normālu darbu pie attālinātas mācības regulējošiem normatīvo aktu grozījumiem. 

«Faktiski visas Ilgas Šuplinskas sāktās reformas samazina kvalitatīvas izglītības pieejamību, izraisa skolēnu segregāciju atkarībā no ģimenes finansiālā stāvokļa. Valsts izvirza arvien jaunas prasības skolu administrācijai, skolotājiem un skolēnu vecākiem, bet nepilda savus sociālos pienākumus,» pauda partijā.

Kā ziņots, LIZDA nolēmusi pieprasīt izglītības un zinātnes ministres Šuplinskas demisiju, trešdien preses konferencē paziņoja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Šuplinska bijusi gatava atbalstīt tikai vienu no 15 LIZDA prasībām, divas prasības tiktu atbalstītas daļēji, kamēr pārējās - pilnībā ignorētas, sacīja Vanaga.

Tāpat viņa norādīja, ka sociālais dialogs ar ministri pēc LIZDA padomes sēdes ir pasliktinājies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu