Turcijā piespriež mūža ieslodzījumus saistībā ar 2016.gada apvērsumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Turcijas tiesa ceturtdien piespriedusi mūža ieslodzījumu 337 bijušajiem pilotiem un citiem apsūdzētajiem par līdzdalību apvērsuma mēģinājumā 2016.gadā.

Viņi notiesāti apsūdzībās par slepkavību, mēģinājumu gāzt konstitucionālo kārtību un noslepkavot prezidentu, no tiesas zāles ziņo aģentūras AFP žurnālists.

60 apsūdzētajiem tika piespriesti cietumsodi un 75 apsūdzētie tika attaisnoti, atsaucoties uz tiesas dokumentiem, ziņoja AFP.

Šī ir viena no lielākajām prāvām, kas saistīta ar 2016.gada jūlijā notikušo apvērsuma mēģinājumu. Uz apsūdzēto sola tajā sēdušies gandrīz 500 cilvēki, no kuriem 365 ir aizturēti.

2016.gada 15.jūlijā grupa virsnieku mēģināja gāzt prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu. Neveiksmīgā puča laikā gāja bojā aptuveni 250 cilvēki, bet vairāk nekā 2000 guva ievainojumus. Erdoana režīms apvērsuma mēģinājumā vaino ASV dzīvojošo islāma sludinātāju Fetullu Gilenu, kurš šīs apsūdzības noraida.

Bijušajam Turcijas Gaisa spēku komandierim Akinam Eztirkam un citiem karavīriem no Akinči bāzes izvirzītas apsūdzības apvērsuma vadīšanā un uzbrukumos valdības ēkām, tostarp parlamentam un Erdogana slepkavības mēģinājumā.

Četriem apvērsuma līderiem tiesa piesprieda 79 mūža ieslodzījumus bez tiesībām uz priekšlaicīgu atbrīvošanu un stingrākiem ieslodzījuma noteikumiem, ziņo aģentūra "Anadolu".

Mūža ieslodzījumi bez tiesībām uz priekšlaicīgu atbrīvošanu piespriesti arī vairākiem iznīcinātāju F-16 pilotiem un uzņēmējam Kemalam Batmazam.

Gilens bija viens no sešiem apsūdzētajiem, kas tika tiesāti aizmuguriski. Viņu lietas tika nošķirtas no pārējo apsūdzēto lietām šajā prāvā, ziņoja mediji.

Turcijas varasiestādes kopš apvērsuma mēģinājuma ir aizturējušas aptuveni 292 000 cilvēku par saistību ar Gilenu. Gandrīz 100 000 no viņiem ir apcietināti līdz tiesai, atsaucoties uz iekšlietu ministru, ziņo "Anadolu".

Pēc apvērsuma aptuveni 150 000 cilvēku tika atlaisti vai uz laiku atstādināti no amatiem policijā, tiesu sistēmā un civildienestā. Aptuveni 20 000 cilvēku tika izslēgti no armijas.

Tiesas kopš apvērsuma piespriedušas vairāk nekā 2500 mūža ieslodzījumu. Kopumā notiesāti gandrīz 4500 cilvēku.

"Anadolu" ziņoja, kas vēl turpinās desmit no 289 prāvam, kas ierosinātas saistībā ar apvērsuma mēģinājumu.

Vienā no lietām, kas koncentrēta uz prezidenta sardzes aktivitātēm apvērsuma laikā, aizdomās tiek turēts 521 cilvēks.

Opozīcija apgalvo, ka tādējādi arvien autoritārākais Erdogana režīms cenšas atbrīvoties no saviem kritiķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu