Fotostāsts ⟩ Safrāns - Kašmiras zelta dzīsla

Foto: Dar Yasin / AP
TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X

Himalaju Kašmirā pauguru ielokā uz nelieliem auglīgas zemes pleķīšiem saplaukuši krāšņi, violeti ziedi. Tajos paslēpušās sarkanas dzīsliņas - dārgā garšviela safrāns.

Rudens beigās Kašmiras laukos rosās vietējās ģimenes, jo safrāna krokusi zied tikai divas nedēļas gadā. Ražu no laukiem jāspēj novākt ļoti ātri, raksta aģentūra "Reuters".

Tiek izmantotas visas darbarokas - vīriešu, sieviešu un bērnu. Viņi vāc trauslos ziedus un liek tos grozos.

Foto: Dar Yasin / AP

Pēc tam no katra violetā zieda ar rokām tiek izrautas trīs trauslas drīksnas. Kad tās izžāvētas saulē, ir gatava viena no pašām dārgākajām un iecienītākajām garšvielām pasaulē.

Safrānu izmanto dažādos veidos - gan pārtikā, gan arī medicīnā un kosmētikā.

Foto: Dar Yasin / AP

Lai iegūtu kilogramu safrāna, jāsaplūc apmēram 150 000 ziedu. Šī iemesla un ielā roku darba apjoma dēļ safrāns ir dārgs prieks. Kilograms garšvielas maksā ap 3000 līdz 4000 eiro, bet cena var būt arī augstāka.

Foto: Dar Yasin / AP
Foto: Dar Yasin / AP

Safrāns ir viena no lietām, ar ko lepojas galvenokārt musulmaņu apdzīvotais Kašmiras reģions. Tas gadsimtiem ilgi bijis reģiona ekonomikas un kultūras dzinējspēks.

Foto: Dar Yasin / AP

Tomēr pēdējo gadu laikā safrāna audzēšana saskārusies ar nopietnām problēmām. To apdraud klimata pārmaiņas, neefektīvas apūdeņošanas sistēmas un lētā irāņu safrāna imports.

Foto: Dar Yasin / AP

Uz safrāna ražošanu un eksportu iespaidu atstājis arī politiskais saspīlējums Kašmirā. Vairāku gadu desmitu garumā separātistu kustība cīnījusies pret Indijas valdīšanu Kašmirā. Pretenzijas uz reģionu ir gan Indijai, gan Pakistānai. Gadu gaitā konfliktos gājuši bojā desmitiem tūkstoši civiliedzīvotāju, kaujinieku un karavīru.

Lai veicinātu safrāna audzēšanu un eksportu, Kašmirā izveidots īpašs tehnoloģiju parks. Tā mērķis ir palielināt produktivitāti un produkcijas kvalitāti, taču jaunās tehnoloģijas izmanto vien saujiņa safrāna audzētāju. Vairums pieturas pie gadsimtos pārbaudītām safrāna vākšanas un žāvēšanas metodēm.

Foto: Dar Yasin / AP
Foto: Dar Yasin / AP
Foto: Dar Yasin / AP

Lielākā daļa Kašmiras safrāna tiek audzēta Pamporē - miniatūrā ciemā uz dienvidiem no reģiona nozīmīgākās pilsētas Šrīnagaras. 

Foto: Dar Yasin / AP

Kašmirā safrānu visvairāk izmanto kahvas pagatavošanā. Tā ir salda tēja ar dažādām garšvielām - ne tikai safrānu, bet arī kanēli un kardamonu.

Safrānu bagātīgi lieto arī Kašmiras tradicionālajos kāzu mielastos, kuros galdā tiek likti vairāk nekā 30 ēdieni.

Foto: Dar Yasin / AP
Foto: Dar Yasin / AP
Foto: Dar Yasin / AP
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu