Var pienākt brīdis, kad veselības aprūpes sistēma nevarēs palīdzēt visiem (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daina Mūrmane-Umbraško
Daina Mūrmane-Umbraško Foto: Zane Bitere / LETA

Var pienākt brīdis, kad Covid-19 stacionēto pacientu skaita pieauguma dēļ veselības aprūpes sistēma nevarēs palīdzēt visiem, ceturtdien preses konferencē uzsvēra Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Viņa norādīja, ka situācija ar Covid-19 stacionēto pacientu pieaugumu ir nopietna - ja vakar stacionāros ārstējās 434 pacienti, tad šodien to skaits audzis līdz 489. Pēc VM pārstāves teiktā, patlaban Covid-19 slimniekiem var nodrošināt 629 gultas, bet nepieciešamības gadījumā to skaitu varētu palielināt par vēl 81 gultu.

"Šāda pieauguma tendence rada bažas," pauda VM valsts sekretāre, piebilstot, ka valstī var pienākt brīdis, kad veselības aprūpes sistēma nevarēs palīdzēt visiem, kam būs nepieciešama medicīniskā palīdzība. "Būsim spiesti šķirot pacientus, bet mēs to negribam piedzīvot," piebilda Mūrmane-Umbraško.

Viņa informēja, ka situācija slimnīcās ir atšķirīga, norādot, ka atsevišķu slimnīcu noslodze ir tik liela, ka pacientus nākas pārvest uz citām slimnīcām. Kā piemēru VM valsts sekretāre minēja Valmieras slimnīcu, kurā vairs neuzņem terapeitiskos pacientus, tāpēc cilvēki ar akūtām saslimšanām tiek pārvesti uz citu slimnīcu.

Tāpat Ziemeļkurzemes slimnīca vairs nevar uzņemt jaunus pacientus un tie tiek pārvesti uz Liepājas slimnīcu. Līdzīga situācijā ir Jelgavā, no kurienes pacienti tiek pārvesti uz Rīgu.

Savukārt Jūrmalas slimnīcā nevar uzņemts jaunus pacientus, ņemot vērā, ka ar Covid-19 inficējies slimnīcas personāls.

Pēc Mūrmanes-Umbraško skaidrotā, slimnīcas jau tagad pacientu ārstēšanā piesaista rezidentus, bet nepieciešamības gadījumā var tikt sperti radikālāki soļi, piemēram, piesaistot pensijā vai izdienas pensijā esošus mediķus.

Kā vēstīts, saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta datiem, pagājušajā diennaktī slimnīcās ievietoti 94 Covid-19 pacienti, savukārt kopumā slimnīcās patlaban ārstējas 489 ar jauno koronavīrusu sasirgušie.

Šis ir līdz šim lielākais vienā diennaktī stacionēto Covid-19 pacientu skaits. Arī patlaban slimnīcās ievietoto pacientu skaits sasniedzis līdz šim augstāko robežu.

No visiem stacionētajiem 458 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 31 - ar smagu slimības gaitu.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 36 Covid-19 pacienti, bet līdz šim kopumā - 1162.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu