Epidemiologs: Ceturtdaļa Covid-19 gadījumu saistīti ar zināmiem uzliesmojumiem sociālās aprūpes iestādēs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Foto: Valsts kanceleja

Trešdien Latvijā sasniegtais Covid-19 jauno gadījumu skaita negatīvais rekords daļēji skaidrojams ar to, ka vismaz ceturtā daļa no inficēšanās gadījumiem saistīti ar zināmiem uzliesmojumiem atsevišķās sociālā atbalsta un ārstniecības iestādēs, ceturtdien žurnālistiem atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Šie inficēšanās gadījumi atklāti, jo tika organizēta mērķtiecīga testēšana.

Perevoščikovs vērsa uzmanību, ka Covid-19 izplatība Latvijā ir plaša, bet cilvēks var izplatīt vīrusu divas dienas pirms simptomu parādīšanās. "Šie cilvēki ir potenciāli bīstami apkārtējiem, tāpēc svarīgi ir ievērot rekomendācijas par mājas karantīnu kontaktpersonām, jo kontaktpersonu vidū visbiežāk tiek reģistrēti sekundārie gadījumi," skaidroja epidemiologs, norādot, - ja šie cilvēki būtu turpinājuši savas ikdienas gaitas, slimības izplatība būtu daudz lielāka.

SPKC eksperts atgādināja, ka inficēties teorētiski var jebkurā vietā. Epidemiologs mudināja ieverot distancēšanos, valkāt sejas aizsargmaskas un ierobežot fiziskos kontaktus ar citiem cilvēkiem, kuri nav ģimenes locekļi.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 898 Covid-19 gadījumi, bet četri Covid-19 pacienti miruši, liecina SPKC apkopotie dati.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 8024 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 11,2%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā kopumā līdz šim ar Covid-19 saslimusi 15 171 persona, bet 188 inficētas personas mirušas. Saskaņā ar SPKC datiem, patlaban valstī ir 12 403 aktīvi saslimšanas ar Covid-19 gadījumi.

Aizvadītajā diennaktī slimnīcās ievietoti 94 Covid-19 pacienti, savukārt kopumā slimnīcās patlaban ārstējas 489 ar Covid-19 sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu