Beļģijā sāk tiesāt terorakta plānošanā apsūdzētu Irānas diplomātu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Beļģijas pilsētā Antverpenē piektdien sākas tiesas prāva pret irāņu diplomātu, kas apsūdzēts par terorakta plānošanu Irānas opozīcijas organizētā pasākumā Francijā.

2018.gada jūnijā Beļģijas varasiestādes izjauca mēģinājumu ievest Francijā sprāgstvielas, lai sarīkotu uzbrukumu Irānas trimdas opozīcijas kustības mītiņā.

Pagājušajā gadā Francijas valdība apsūdzēja Irānas izlūkdienestu par šī uzbrukuma plānošanu, taču Irāna savu vainu kategoriski noliedza.

Apsūdzētajam - 48 gadus vecajam Irānas diplomātam Asadollam Asadi, kurš agrāk bija akreditēts Vīnē, draud mūža ieslodzījums, ja Beļģijas tiesa atzīs viņu par vainīgu izvirzītajās apsūdzībās.

Viņš tika aizturēts Vācijā, kur viņam nebija tiesiskās imunitātes.

Irānas opozīcijas organizācija Irānas Nacionālā pretošanās padome, kas ietver opozīcijas organizāciju Irānas Tautas mudžahedi, 2018.gada 30.jūnijā organizēja pasākumu vienā no Parīzes piepilsētām.

Tās dienas rītā Beļģijas policija aizturēja pāri, kas brauca no Antverpenes un veda mašīnā puskilogramu sprāgstvielas acetona peroksīda un detonatoru.

Aizturētie - 36 gadus vecā Nasime Nami un 40 gadus vecais Amirs Saduni - sēdīsies uz apsūdzēto sola līdzās Asadi. Līdz ar viņiem tiesas priekšā stāsies arī 57 gadus vecais irāņu dzejnieks Merdads Arefani, kurš ilgāk nekā desmit gadus dzīvojis Beļģijā. Viņš tika aizturēts 2018.gadā Francijā.

Visi četri apsūdzēti mēģinājumā īstenot teroraktu un par dalību teroristu grupas aktivitātēs. Visiem apsūdzētajiem draud mūža ieslodzījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu