Polijas Senāta līderis brīdina, ka veto var novest pie izstāšanās no ES (10)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas Senāta vadītājs Tomašs Grodzkis
Polijas Senāta vadītājs Tomašs Grodzkis Foto: Ekrānuzņēmums no video

Polijas Senāta vadītājs Tomašs Grodzkis piektdien aicināja valdību atteikties no draudiem par veto uzlikšanu Eiropas Savienības (ES) budžetam, brīdinot, ka tas var novest pie Polijas izstāšanās no ES.

Grodzkis, kurš ir opozīcijas partijas "Pilsoniskā platforma" biedrs, teica uzrunu, kuru pārraidīja visas lielākās raidsabiedrības. Viņš sacīja, ka veto kaitētu Polijas "ekonomiskajām, politiskajām un stratēģiskajām interesēm" un "tas ir pretējs mūsu valsts labumam".

Grodzkim runājot, viņam aiz muguras bija Polijas un ES karogi.

"Ja jūsu dēļ Polija zaudēs milzum daudz naudas tālākai attīstībai un atjaunošanai, un ja jūs izvedīsiet mūs no mūsu Eiropas mājām, vēsture un tauta jums to nepiedos," teica Senāta līderis.

Jau ziņots, ka Polija un Ungārija pagājušajā nedēļā uzlika veto ES ilgtermiņa budžetam un bloka tautsaimniecības atveseļošanas paketei pēc Covid-19 izraisītās krīzes. Abas valstis iebilst pret tā dēvētās likuma varas sasaistīšanu ar ES finansējuma saņemšanu. 

Daži Polijas opozīcijas politiķi brīdina, ka valdības retorika var novest pie Polijas izstāšanās no ES jeb tā sauktā "Poleksita".

"Valdībai nav mandāta izvest mūs no ES, nejautājot tautai tās viedokli," sacīja Grodzkis. "Mūsu dziļākajās interesēs ir suverēna, likumpaklausīga Polija vienotas Eiropas centrā," viņš piebilda.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns nosacījumu par likuma varas sasaistīšanu ar ES finansējuma saņemšanu ir nodēvējis par politiski motivētu ieroci un saskata tajā šantāžu, kas vērsta pret valstīm, kuras noskaņotas pret imigrāciju.

Polijas premjers Mateušs Moraveckis pēc veto uzlikšanas paziņoja, ka "Eiropas oligarhija" mēģina iebiedēt vājākās ES valstis.

Polijas un Ungārijas premjerministri ceturtdien parakstīja kopīgu deklarāciju, apņemoties atbalstīt vienam otru un bloķēt ES tēriņu plānu, ja bloks turpinās saistīt ES finansējumu ar tā dēvēto likuma varu. Ierosinātajā mehānismā par ES finansējuma un tā dēvētās likuma varas sasaisti ir "izplūdušas definīcijas un neskaidri jēdzieni bez skaidriem kritērijiem, kuros sankcijas būtu balstītas", teikts deklarācijā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu