Apmēram puse Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku dāvanām šogad plāno tērēt tikpat daudz kā iepriekšējā gadā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dāvana. Ilustratīvs attēls.
Dāvana. Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Mazliet vairāk nekā puse jeb 54% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku dāvanām šogad plāno tērēt tikpat daudz vai pat vairāk naudas nekā iepriekšējā gadā, noskaidrots Zviedrijas mājokļu labiekārtošanas preču tirgotāja "IKEA" un socioloģisko pētījumu kompānijas "Norstat" veiktajā aptaujā.

Aptaujā iegūtie dati liecina, ka 62% plāno tērēt dāvanām līdz 100 eiro, bet ceturtā daļa respondentu apgalvojuši, ka izdos 100 līdz 200 eiro. 35% aptaujas dalībnieku sacījuši, ka pērk dāvanas vairāk nekā sešiem cilvēkiem, bet 52% apdāvina vismaz trīs līdz sešus cilvēkus.

"IKEA Latvija" vadītāja Inga Filipova aģentūrai LETA norādīja, ka dāvanu pasniegšanu draugiem un ģimenēm Latvijā var nosaukt par populārāko tradīciju, to ievērojot 60% cilvēku. Nākamā iecienītākā nodarbe ir mājokļa pušķošana uz svētkiem, to dara 55% iedzīvotāju, un kopīga eglītes rotāšana, ko dara 54% aptaujāto.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka šīs tradīcijas arī vismazāk ietekmēs pandēmija - lai arī Latvijas iedzīvotāji šogad plāno atteikties no plašām sanākšanām, viņi tāpēc nedomā pasniegt mazāk dāvanu. 18% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka paralēli tradicionālajai iepirkumu veikšanai veikalos meklēs dāvanas arī internetā, bet 6% apsver iespēju nosūtīt dāvanas tuviniekiem ar kurjeru.

Vairums Latvijas iedzīvotāju, 59%, pasniedz nelielas dāvanas katram ģimenes loceklim. 17% ģimeņu pieņemts iepriekš pateikt, ko vēlas saņemt svētkos, bet 15% ģimeņu dāvanas saņem tikai bērni.

Aptaujā secināts, ka teju pusei jeb 47% Latvijas iedzīvotāju vislabāk patīk pārsteiguma dāvanas. Vairāk nekā trešā daļa labprāt saņem praktiskas dāvanas, ko var lietot mājās, piemēram, virtuves piederumus, gultas veļu vai drēbes.

"Redzam, ka vairums Latvijas iedzīvotāju ir praktiskas dabas cilvēki, kuriem patīk ikdienā lietojamas dāvanas. Īpaši šādas dāvanas patīk jaunākiem cilvēkiem, vecumā no 18 līdz 39 gadiem, bet vecākiem ļaudīm labāk patīk pārsteigumi. Interesanti, ka, salīdzinot šī gada rezultātus ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem, ir redzams, ka šogad kļuvis vairāk to, kuri, mīļuprāt, saņemtu paša dāvinātāja pagatavotu dāvanu. Ja 2019.gadā par šādu velti būtu priecājušies 18% saņēmēju, tad šogad tādu gribētu saņemt 23% Latvijas iedzīvotāju. Tas parāda, ka šai gadā vēl vairāk novērtēsim personisku uzmanību, draudzību un ģimenes saites," atzīmēja Filipova.

Tiešsaistes aptaujā piedalījās 500 dalībnieku, un tā tika veikta Latvijā šā gada oktobrī.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu