Mazuļa vannošana ar prieku un bez asarām: 17 jautājumi un atbildes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Mazuļa vannošana — it īpaši pirmajās dzīves nedēļās — ir liels izaicinājums abām iesaistītajām pusēm. Vecāku pieredzes trūkums, stress un jaundzimušā raudas rada saspringtu atmosfēru un neļauj izbaudīt peldes burvību. Lai viestu skaidrību, kā mazuļa vannošanas procedūru padarīt par gaidītu un patīkamu rituālu, atbildēsim uz 20 svarīgiem jautājumiem.

Kādi tad ir trīs svarīgākie faktori, kas jāņem vērā mazuļa vecākiem, lai pelde izdotos veiksmīga.

Intuīcija. Speciālistu viedokļi un teorijas par piemērotāko laiku zīdaiņa vannošanai ir dažādas, bet neviens nepazīst jūsu mazuli un dienas režīmu labāk par jums pašiem. Atstājiet izvēli savā ziņā, ieklausoties savā intuīcijā, tomēr ir vērts ņemt vērā speciālistu padomu, ka vairumā gadījumu izsalcis mazulis vannošanas laikā būs nemierīgs un raudulīgs.

Rituāls. Zīdainīša labsajūtai ir ļoti svarīga ikdienas rutīna. Paredzamas darbības un rituāli, kas katru dienu atkārtojas noteiktā laikā un secībā, mazuli nomierina. Tomēr nevajag būt pārāk stingriem pret sevi un uzstādīt prasību noregulēt dienas kārtību jau nedēļu pēc izrakstīšanās no dzemdību nama. Ieklausoties savās un mazuļa vajadzībās, ar laiku jums noteikti izdosies izveidot visai ģimenei ērtu un patīkamu dienas ritmu.

Miers. Tas ir svarīgākais faktors mazuļa komfortam vannošanas laikā. Gatavojoties procedūrai, ņemiet vērā, ka nozīmīga ir ne tikai ūdens un gaisa temperatūra, bet arī pieklusināts apgaismojums un vecāku emocionālā stabilitāte — zīdaiņiem nepatīk skaļas balsis un asas, nervozas kustības.

1. Kurā dienā pēc ierašanās no dzemdību nama ir jāvanno zīdainīti?

Steiga nav labs sabiedrotais. Vannošanas procedūru var atlikt uz pāris dienām, ļaujot sev un mazulim aprast ar jaunajiem apstākļiem.

2. Kā mazuli pareizi iegremdēt ūdenī?

Zīdaini vanniņā liek lēni un pakāpeniski. Vispirms iemērc pēdiņas un ļauj tām pierast pie temperatūras izmaiņām. Lai temperatūras kontrasts būtu mazāk jūtams, bērniņu pirms likšanas vannā var viegli ietīt autiņā. Mazulis vannā jāiegremdē tik dziļi, lai ūdens apsegtu vēderu un krūtis. Kad jaundzimušais atrodas ūdenī, viņš ar roku jābalsta zem pleciem un galvas, muguru balstīt nav nepieciešams.

3. Kur mazgāt mazuli?

Vannas procedūras vislabāk ik reizi veikt vienā un tajā pašā vietā, lai mazulis pierastu pie vides un zinātu, kas ir gaidāms. Izvēloties vannu un virsmu vai statīvu tās novietošanai, svarīgākais faktors ir lietošanas ērtums, lai vecākiem nebūtu jāsaliecas neērtā leņķī, noslogojot muguru. Var iegādāties speciālus vannā liekamos paliktnīšus, kas domāti pavisam mazu zīdaiņu atbalstīšanai – tas atbrīvo vecāku rokas un vannā var rīkoties drošāk.

4. Cik ilgai ir jābūt vannošanas procedūrai?

Jaundzimušā āda ir ļoti maiga un jutīga, tādēļ pirmajos mēnešos ilgstošas peldes netiek rekomendētas. Iesākumā pietiks, ja vannošana ilgs piecas minūtes, ar laiku pagarinot peldi līdz 10 minūtēm, ja procedūra mazulim ir patīkama.

5. Cik bieži jāvanno mazuli?

Vasarā ārsti iesaka vannot bērniņu katru dienu, bet gada aukstajos mēnešos pietiks ar 2-3 vannošanas reizēm nedēļā.

6. Kad mazgāties – rītā vai vakarā?

Vannas procedūrām jāizvēlas laiks, kad bērniņš ir labā noskaņojumā un omulīgs. Parasti vakara vannošana nomierina un atslābina mazuli pirms miega, bet, ja kādu iemeslu dēļ šķiet ērtāk mazo vannot pa dienu, tas nav liegts, tikai jāņem vērā, ka aukstā laikā pēc šīs procedūras labāk izvairīties no pastaigas vai vismaz atlikt to uz vairākām stundām, lai neriskētu saaukstēties.

7. Kādai ir jābūt ūdens temperatūrai vannā?

Zīdainīša vannas ūdenim jābūt 37 grādu temperatūrā.

8. Kādai ir jābūt gaisa temperatūrai telpā, kur tiek vannots mazulis?

Temperatūrai telpā, kur vanno bērniņu, nevajadzētu būt zemākai par 21–22 grādiem.

9. Kā izmērīt ūdens temperatūru?

Ir jāizmanto speciāls ūdens termometrs. Nevajadzētu uzticēties savai intuīcijai vai elkonim.

10. Kā pareizi turēt mazuli, liekot vannā?

Ja zīdainītis sāk raudāt brīdī, kad viņu taisās likt vannā, bet viņš vēl nav saskāries ar ūdeni, tad tas visdrīzāk liecina, ka viņš par kaut ko ir nobijies. Iespējams, pie vainas ir nepareiza turēšana, kad mazuļa rociņas vai kājiņas ir izplestas un ķermenītis nav sagrupēts. Mazuli ir jātur kompakti – lai rokas un kājas būtu virzītas uz vidu un atrastos iespējami tuvu viena otrai. Citiem bērniņiem labāk patīk vannoties ar vēderu uz leju – mazo uzgulda uz rokas tā, lai plauksta stabili balsta krūšu daļu un pie padusēm, bet mazuļa zodiņš piegulst apakšdelmam.

11. Ko darīt, ja zīdainis vannā izslīd no rokām?

Ja gadās, ka bērniņš vannošanas laikā izslīd no rokām, vecākiem nevajadzētu ļauties panikai – zīdaiņiem ir dabas dots reflekss: pakļūstot zem ūdens, bērns momentā uz mirkli aiztur elpu.

12. Vai vannas ūdens ir jāvāra?

Nē, zīdaiņa vannošanai paredzētais ūdens nav jāvāra.

13. Vai vannas ūdenim ir jāpievieno zāļu uzlējumi vai zilie graudiņi?

Vannas ūdenim nekas nav jāpievieno, ja vien mazulim nav ādas problēmu un ārsts nav sniedzis konkrētas rekomendācijas.

14. Vai, mazgājot zīdainīti, jāizmanto īpaši kopšanas līdzekļi?

Zīdaini ar dušas želeju vai šampūnu ieteicams mazgāt pēc iespējas retāk, jo tas attauko ādu. Savukārt ķermeņa krēmus vai losjonus vēlams izmantot tikai tad, ja mazuļa āda patiešām ir ļoti sausa.

15. Vai zīdaini drīkst vannot, ja vēl nav nokritis nabiņas klipsis?

Ja nabiņas klipsis nav vēl nokritis, tas nekas – vannot drīkst. Arī, ja nabiņa vēl dzīst, ūdens procedūras ir vēlamas un pat palīdzēs tai ātrāk sadzīt.

16. Vai mazuli drīkst vannot, ja viņam ir iesnas?

Ja bērniņš ir apslimis – puņķojas, klepo, ir paaugstināta temperatūra –, viņu nedrīkst vannot. Vannošana ir jāatliek arī pēc vakcinācijām.

17. Kā mazuli saģērbt pēc vannošanas?

Pēc vannošanas jaundzimušais ir jāsaģērbj. Dažiem mazuļiem tieši šī ir viena no nepatīkamākajām procedūrām. Lai mazinātu temperatūras kontrastu, ja vien vieta to atļauj, vislabāk ģērbšanos veikt vannošanas telpā. Pēc vannas mugurā velk par vienu apģērba kārtu vairāk nekā ikdienā. Vēlams izvēlēties tādu apģērbu, kas nav velkams pāri galvai. Mazulim galvā noteikti jāvelk cepurīti un kājās zeķes.

Raksts tapis sadarbībā ar "Lovela".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu