Pēdējie dārza darbi galā: kā ieziemot dārza instrumentus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kad pabeigti pēdējie dārza darbi, lapas sagrābtas un siltumnīca ieziemota, laiks sagatavot ziemai uzticamos dārza rīkus. 

Ražas novākšana, dārza un pagalma kopšana nav iedomājama bez piemērotiem instrumentiem. Lai arī nākamajā sezonā tie pildītu savu funkciju, par tiem nepieciešams atbilstoši parūpēties. Dārza rīku ražošanas uzņēmums "Fiskars" sniedz padomu, kā tos ieziemot un kurām detaļām pievērst papildu uzmanību.

Dārza instrumentu kopšana

Lai ieziemotu un uzturētu dārza instrumentus kārtībā, piemēram, dažādas grieznes, nepieciešams tos rūpīgi notīrīt ar suku siltā ziepjūdenī. Vieglāka, tai pašā laikā efektīvāka tīrīšana būs instrumentiem, kurus klāj berzi mazinoši pārklājumi, kas mazina rūsas vai citu vielu uzkrāšanos uz asmeņiem. Gadījumā, ja uz asmeņiem ir lipīgas vielas, to tīrīšanai var izmantot ziepjūdenī iemērktu drānu, kurai papildus ir pievienots alkohola šķīdums. Savukārt, ja sanācis griezt slimus augus, asmeņus iesaka notīrīt ar balinātāja un ūdens šķīdumu. Ļauj instrumentiem pilnībā nožūt.

Papildus tam – lai arī kādu tīrīšanas metodi piekop, īpaši svarīgi uzreiz instrumentus nosusināt, lai nerastos rūsa,

tādējādi mazinot gan asmeņu izturību, gan asumu. Savukārt, ja uz asmeņi jau aprūsējuši, iesakām pirms asināšanās to notīrīt ar smilšpapīru,

Par kuriem darbarīkiem nepieciešams īpaši parūpēties?

Īpaši nozīmīgi ir parūpēties par darba instrumentiem, kuriem ir uzgriežņi, skrūves, asmeņi, kā dzīvžogu šķēres, cirvji, dārza grieznes un citi. Jāņem vērā, ka šie darbarīki būs gan jānotīra, gan jāuzasina. Kad jūsu instrumenti ir tīri un sausi, uzklājiet nelielu pilienu apkopes eļļas asmeņu starpā vai pie griežņu atsperes, kas nodrošinās vieglu griešanu arī turpmāk. Papildus tam apkopes eļļu var uzklāt uz griežņu asmeņiem, ko ierīvē ar drānu, lai mazinātu rūsas rašanos. Savukārt, ja kāda instrumentu daļa ir nolietojusies, iespējams iegādāties rezerves daļas tās nomaiņai.

Uzglabā instrumentus pareizi

Dārza instrumentu atbilstoša kopšana ir svarīga, lai instrumenti kalpotu pēc iespējas ilgāk, taču tikpat svarīga ir arī to uzglabāšana.

Ziemā instrumenti jānovieto sausā, slēgtā telpā, lai izvairītos no nevēlamiem apstākļiem,

piemēram, lietus un paaugstināta mitruma. Ziemā dārza instrumenti glabājami vietā, kur nav lielu gaisa temperatūras svārstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu