Francijā sašutumu izraisa jauns drošības likumprojekts (2)

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIP/AFP/Scanpix

Francijā plašu neapmierinātību izraisījis jauns drošības likumprojekts, kas kriminalizētu policistu attēlu un video publiskošanu, ja tas darīts ar "ļaunprātīgu nodomu". Nesen publiskots video, kā policisti studijā piekauj melnādainu mūzikas producentu, vairojis sabiedrības niknumu.

Sestdien Parīzē protestos pret likumprojektu un policijas brutalitāti izgāja 46 000 cilvēku, ziņo "Politico.eu". Parīzē policija lietoja asaru gāzi un trokšņa granātas pret protestētājiem, no kuriem daži nodarbojās ar dedzināšanu un meta drošības spēkiem ar akmeņiem un citiem priekšmetiem.

Saskaņā ar Francijas Iekšlietu ministrijas aplēsēm, visā valstī protestēja ap 130 000 cilvēku.

Viens no protestu iemesliem bija policijas nežēlīgā izturēšanās pret melnādaino mūzikas producentu Mišelu Zeklē. Sociālajos tīklos publicētajā novērošanas kameru ierakstā redzama vīrieša piekaušana, un viens no lieciniekiem, kuri tobrīd atradās ierakstu studijā, apgalvo, ka policisti tās laikā lietojuši rasistiskus izteicienus. Zeklē pēc piekaušanas bija nepieciešamas šuves.

Svētdienas vakarā četriem policistiem tika izvirzītas apsūdzības. Trīs no viņiem apsūdzēti par "tīšu vardarbību, ko pastrādājis cilvēks ar valsts sniegtu autoritāti", savukārt ceturtajam izvirzīta apsūdzība "viltošanā".

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien paziņoja, ka video redzamais esot apkaunojums visai Francijai.

Foto: SIP/AFP/Scanpix

Jaunajā likumprojektā ir pants, kas paredz naudassodus un pat cietumsodu par tādu fotogrāfiju vai video publiskošanu, kuros redzami policisti darba pienākumu pildīšanas laikā, ja publicētāja mērķis ir kaitēt policistiem.

Francijā likumprojekts kritizēts par mediju brīvības ierobežošanu, taču Makrons un iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns to aizstāv, cerot, ka likumprojekts viņus parādīs kā Francijas policijas, likuma un kārtības aizstāvjus.

Likumprojekts pagājušonedēļ tika apstiprināts Francijas parlamenta apakšpalātā Nacionālajā sapulcē, taču tas vēl jāizskata augšpalātā - Senātā. Francijas premjerministrs Žans Kasto sacījis, ka strīdīgo likumprojekta pantu izvērtēs neatkarīga komisija.

Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka Francijas žurnālistiem jāspēj "darīt savu darbu brīvi un jūtoties pilnīgi droši". Līdzīga kritika izskanējusi arī no ANO augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu