Bildes, kurās Kariņš redzams bez sejas maskas, uzņemtas jūlijā, sākta pārbaude (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Twitter/@BlackHalt

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš vietnē "Facebook" komentējis bildes, kurās redzams veikalā bez sejas maskas. Premjers skaidro, ka attēli uzņemti jūlijā, kad sejas masku valkāšanas nebija obligāta. Datu valsts inspekcija (DVI) ir sākusi pārbaudi par attēlu pārpublicēšanu no veikala videonovērošanas kameru ierakstiem sociālajos tīklos.

Sociālajos tīklos "Facebook" un "Twitter" bildes izplatītas no vairākām apšaubāmām lapām, kā arī vairākiem apšaubāmiem kontiem.

"Paldies visiem, kas uzmanīgi seko līdzi noteikumiem par sejas masku valkāšanu. Kā visi atceramies - jūlija mēnesī, kad uzņemti sociālajos tīklos izplatītie foto no veikala apmeklējuma, ņemot vērā #COVID19 izplatības rādītājus, masku valkāšana nebija nepieciešama un līdz ar to nebija noteikta kā obligāta prasība. Pašreizējā situācijā aicinu visus nēsāt sejas maskas ārpus mājas," vēsta premjers.

Datu valsts inspekcija (DVI) ir sākusi pārbaudi saistībā ar fotoattēlu, kuros redzams Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), pārpublicēšanu no veikala videonovērošanas kameru ierakstiem sociālajos tīklos.

Kā sociālajā tīklā "Twitter" informē DVI, pārbaude ir sākta, lai noskaidrotu notikušā apstākļus.

DVI norāda, ka fotoattēla pārpublicēšana no veikala videonovērošanas kameru ierakstiem ir uzskatāma par Vispārīgās datu aizsardzības regulas pārkāpumu.

Iepriekš sociālajos tīklos lielu publicitāti ieguva fotogrāfijas no kāda veikala videonovērošanas kamerām, kurās Kariņš it kā neievēroja masku valkāšanas prasību.

Pats Kariņš savā "Facebook" kontā apgalvoja, ka šīs fotogrāfijas tika uzņemts šī gada jūlijā, kad, ņemot vērā Covid-19 izplatības rādītājus, masku valkāšana nebija nepieciešama un līdz ar to nebija noteikta kā obligāta prasība.

DVI sabiedrisko attiecību speciāliste Agita Silniece aģentūrai LETA sacīja, ka publiskajā telpā izskanējusī informācija liek domāt, ka noticis personas datu aizsardzības pārkāpums, kas ir drošības pārkāpums, un par personas datu apstrādes drošību primāri ir atbildīgs pārzinis, jeb fiziskā vai juridiskā persona, publiska iestāde, aģentūra vai cita struktūra, kas viena pati vai kopīgi ar citām nosaka personas datu apstrādes nolūkus un līdzekļus.

Viņa sacīja, ka atbilstoši Datu regulas 24. un 25.pantam, ņemot vērā apstrādes raksturu, apmēru, kontekstu un nolūkus, kā arī dažādas iespējamības un nopietnības pakāpes riskus attiecībā uz fizisku personu tiesībām un brīvībām, pārzinim jāīsteno atbilstoši tehniskie un organizatoriskie pasākumi, lai šāda veida videoieraksti nenonāktu citu cilvēku rokās.

Silniece uzsvēra, ka vispārīgi videonovērošanas veikšanai veikalā ir saskatāms likumīgs nolūks un atbilstošs tiesisks pamats, nodrošinot pārziņa likumīgās intereses, drošības apdraudējuma vai citas prettiesiskas rīcības novēršanai. Taču pārzinim ir jāspēj nodrošināt, ka videoieraksti tiek izmantoti tikai paredzētā nolūka sasniegšanai, nepieļaujot personas datu nepamatotu izpaušanu trešajām personām. DVI aprakstītajā situācijā pašlaik saskata tiesisku pamatu fotoattēlu iegūšanai no veikala videonovērošanas sistēmas, kā arī to publicēšanai.

Arī Valsts drošības dienestā aģentūrai LETA apstiprināja, ka dienests ir informēts par minēto nepatiesas informācijas izplatīšanas gadījumu, bet, ņemot vērā dienesta darbības specifiku, tas patlaban nevarot šo lietu komentēt plašāk.

Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte aģentūrai LETA apliecināja, ka policija patlaban veic informācijas pārbaudi, vērtējot, vai nav pamats sākt kriminālprocesu. Tāpat policija noskaidro citus apstākļus, kam ir nozīme konkrētajā gadījumā.

Par attēlu, iespējams, nelikumīgu pārpublicēšanu no veikala videonovērošanas kameru ierakstiem un Vispārīgās datu aizsardzības regulas pārkāpšanu Datu valsts inspekcija ir sākusi pārbaudi. 

Jau ziņots, ka no 24. oktobra spēkā stājās virkne jaunu ierobežojumu, piemēram, paplašināta sejas masku lietošana sabiedriskās vietās, paredzot, ka tās lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu