Sabiedriskās vietās bez vakcinācijas neierasties jeb Lielbritānijā diskutē par Covid-19 vakcīnām (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Restorāni, bāri un kinoteātri varētu neielaist tos klientus, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19, pieļāvis Lielbritānijas Covid-19 vakcīnas izstrādes parlamentārais sekretārs Nadims Zahavi. Viņš norāda, ka vīrusa izplatības mazināšanai “riskantākajās” iestādēs varētu būt nepieciešams uzrādīt vakcinācijas pasi, vēsta “The Guardian”.

Britu amatpersona norāda, ka vakcinēšanās nepieciešamība būs jāizvērtē katram valsts iedzīvotājam individuāli, tomēr sabiedrībā jārada izpratne, ka vakcīnas ir labvēlīgas gan katra cilvēka ģimenei, gan sabiedrībai un valstij kopumā.

Līdzīgu ideju izskata arī lidsabiedrības, kuras varētu pieprasīt tā saucamo vakcinācijas pasi, lai atļautu pasažierim iekāpt lidmašīnā.

Vairāki eksperti gan norāda, ka šāda ideja rada bažas par datu un cilvēktiesību aizsardzību.

Pašlaik Lielbritānija ir nodrošinājusi 357 miljonus koronavīrusa vakcīnas devu. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paudis pārliecību, ka vakcīna varētu būt pieejama “jau dažu nedēļu laikā”.

Masveida vakcinācija rada jautājumus par to, kā tas notiks, piemēram, vai tiem, kas būs vakcinējušies, būs piešķirtas kādas atsevišķas privilēģijas.

Lielbritānijas veselības sekretārs Mets Henkoks norādīja, ka “jau ilgu laiku meklējam atbildes uz jautājumiem, kā īstenot sabiedrības vakcināciju un kāda būs ietekme gan uz tiem, kas būs vakcinējušies, gan uz tiem, kas nav vakcinējušies”.

“Protams, vakcinēšanās būs brīvprātīga. Taču mums ir jāsūta spēcīga ziņa sabiedrībai, ka tas ir ceļš, kā atgriezties pie normālas dzīves, un vakcinācija ir laba gan katra cilvēka ģimenei, gan sabiedrībai, gan valstij kopumā,” sacīja Zahavi intervijā “BBC Radio 4”.

“Ļoti iespējams, mēs redzēsim restorānus, bārus, kinoteātrus un citas iestādes – arī sporta halles, kur, visticamāk, nevakcinējušies cilvēki nevarēs ieiet. Iespējams, ka to būs iespējams kontrolēt ar mūsu Nacionālā veselības dienesta izstrādāto lietotni, kas pašlaik palīdz izsekot saslimušo kontaktus,” sacīja Zahavi.

Notingemas Trenta universitātes profesors, Lielbritānijas valdības padomnieks Roberts Dingvols sacīja, ka “šāda ideja nav laba no bioētikas viedokļa, tāpat pastāv arī bažas par privātumu medicīnas jautājumos, un šie noteikumi ir visai riskanti no dažādiem aspektiem”.

“Pagaidām biznesam un uzņēmumiem nevajadzētu spekulēt par obligātas vakcinācijas pieprasīšanu, jo tas var sadusmot sabiedrību, tādējādi dodot antivakcīnu kustībai jaunu spēku,” teica Dingvols.

Arī Ekseteras universitātes Tiesību zinātņu skolas doktore Ana Beduši aicināja šo jautājumu ļoti rūpīgi izskatīt, lai netiktu pārkāpti privātuma noteikumi un citas cilvēktiesības.

Valdības pārstāvji gan norāda, ka Lielbritānija neplāno ieviest imunitātes sertifikātus, jo valdības galvenais uzdevums ir maksimāli ātri un efektīvi izplatīt vakcīnas, tiklīdz tās būs gatavas.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu