Levits: Politisko organizāciju finansēšanas likuma apiešana nav pieļaujama (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma apiešana nav pieļaujama un ir administratīvi vai krimināli sodāma saskaņā ar likumu, tiekoties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jēkabu Straumi, pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, tikšanās laikā puses pārrunāja politisko partiju finansēšanas modeļa darbību. Tāpat tika apspriesti principiāli jautājumi, kas saistīti ar līdzšinējiem ziedojumiem partijām, pārkāpjot likuma noteikumus.

Valsts prezidents pauda atzinību KNAB darbam un uzsvēra, ka šāda likuma apiešana nav pieļaujama. Vienlaikus Levits atzinīgi vērtēja KNAB darbu jaunā finansēšanas modeļa skaidrošanā gan sabiedrībai, gan partijām.

Gan prezidents, gan KNAB priekšnieks atzina, ka jaunais finansējuma modelis ir uzlabojis partiju darbības kultūru, ievērojami samazinot to līdzšinējo atkarību no bagātiem ziedojumiem, kas tādā veidā ieguva slēptu, sabiedrībai neredzamu ietekmi uz politiku. 

Viņu ieskatā jaunais modelis, kas atbilst demokrātiskas valsts iekārtas prasībām un pielīdzina Latvijas sistēmu citu Eiropas valstu modelim, vienlaikus ar KNAB aktīvo darbību, atklājot nelikumības, ievirza partiju darbību demokrātijai atbilstošā gultnē.

Tāpat Levits ar Straumi pārrunāja jautājumus, kā uzlabot jaunā modeļa darbību praksē un veicināt KNAB un citu tiesībsargājošo orgānu darbības efektivitāti, it sevišķi likuma piemērošanas jomā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu