Vai zini, kādas valsts apmaksātās profilaktiskās veselības pārbaudes tev pienākas?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā ir izstrādāta sava cenu politika attiecībā uz medicīnas pakalpojumiem, taču ne visi iedzīvotāji ir informēti par to, kā tā veidojas un kādos gadījumos ārstnieciskie pakalpojumi pienākas bez maksas vai par valsts līdzfinansējumu. 

Statistikas dati liecina, ka vairāk nekā 80% ģimenes ārstu praksēs reģistrēto pieaugušo, kuri gadu un ilgāk nav vērsušies pie sava ģimenes ārsta saistībā ar saslimšanu, nav izmantojuši iespēju profilaktiski pārbaudīties pie ārsta.

No valsts budžeta līdzekļiem ikvienam tiek apmaksātas noteiktas profilaktiskās veselības pārbaudes, kas sniedz iespēju gūt pārliecību par veselības stāvokli, savukārt gadījumā, ja tiek atklāta slimība, sākt savlaicīgu ārstēšanu.

Nereti pacienti dodas apmeklēt ārstu, nezinot, kāda veida veselības aprūpe kādā apmaksas apmērā viņiem pienākas un kā rodas šo pakalpojumu cenas.

Pastāv trīs veidu plānveida maksājumi par medicīnas pakalpojumiem Latvijā – valsts līdzfinansēti, valsts finansēti pilnā apmērā un maksas veselības aprūpes pakalpojumi.

Valsts līdzfinansēti veselības aprūpes pakalpojumi

Latvijā, saņemot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, kārtība paredz, ka to lielāko daļu kompensē Nacionālais veselības dienests (NVD), un rezultātā šādi pakalpojumi personām ir ar minimālu līdzmaksājumu. Par šiem pakalpojumiem personai ir jāpiemaksā pacienta iemaksa no 1 līdz 35 eiro par vienu pakalpojumu. Pacienta iemaksa nepilnā apmērā tiek piešķirta tikai tādiem ārstnieciskajiem pakalpojumiem, kas tiek veikti Nacionālā veselības dienesta (NVD) līgumiestādē. Līdzmaksājums Latvijā ir jāveic par ģimenes ārsta ambulatoru, sekundāru un mājas vizīti, ārstēšanos dienas un diennakts stacionārā, kā arī noteiktiem stacionāri un ambulatoriski veiktiem diagnostiskajiem izmeklējumiem un medicīniskās apaugļošanās procedūrām.

“Ir būtiski piebilst, ka šādi pakalpojumi tiek sniegti rindas kārtībā, taču nav liegts vienas iestādes vietā piemeklēt citu, kur rinda ir īsāka. “NVD” medicīnas pakalpojumu saņemšanai nav reģionālu ierobežojumu, un ikvienam ir iespēja izvēlēties valsts apmaksātus pakalpojumus visā Latvijā, ja tādi nav pieejami konkrētajā dzīves vietā vai ja uz konsultāciju tuvākajā iestādē jāgaida salīdzinoši ilgi,” stāsta Gjensidige Latvija veselības, ceļojumu un nelaimes gadījumu atlīdzību grupas vadītāja Zane Johansone.

Valsts finansēti veselības aprūpes pakalpojumi

Medicīnas pakalpojumu tarifu bāze nosaka, ka atsevišķas ārstnieciskās manipulācijas, procedūras un izmeklējumi, kā arī no pacientu līdzmaksājuma atvieglotajām personu grupām sniedzamie medicīnas pakalpojumi ir valsts finansēti pilnā apmērā. Šie maksājumi tiek apmaksāti no Valsts sociālā apdrošināšanas budžeta. No pacienta līdzmaksājumiem ir atbrīvotas vairākas iedzīvotāju grupas, kas atbilst kādai no kategorijām un vēlas saņemt noteiktus medicīnas pakalpojumus. Noteikti medicīnas pakalpojumi bez maksas tiek piešķirti bērniem, politiski represētajiem, trūcīgajiem, kā arī personām, kuras saņem Ministru kabineta noteikto infekcijas slimību aprūpi, u.c.

Viens no šādiem izmeklējumiem, par kuru daudzi nezina, ir bezmaksas ģimenes ārsta apmeklējums reizi gadā.

Profilaktiskās apskates laikā ģimenes ārsts veic daļēju vai pilnīgu veselības stāvokļa izvērtēšanu, uzklausa pacienta sūdzības, kā arī nepieciešamības gadījumā veic nosūtījumu uz papildu procedūrām. Turpmākie vizītes pakalpojumi netiek pilnībā finansēti par valsts budžeta līdzekļiem, taču šāda vizīte sniedz iespēju laikus konstatēt veselības problēmas.

Tāpat valsts pilnībā finansē noteiktus asins izmeklējumus, taču pati asins pieņemšanas procedūras netiek finansēta – tai tiek piešķirts pacienta līdzmaksājums.

Maksas veselības aprūpes pakalpojumi

Latvijas likumdošana nosaka, ka pilnā apmērā ir jāmaksā par tādiem medicīnas pakalpojumiem, kas nepieciešami darba vai speciālu atļauju saņemšanai, par veselības pārbaudi transportlīdzekļu vadītājiem, kā arī pilnas maksas apmēra pakalpojumiem – konsultācijām un izmeklējumiem, ja pacients tos saņem bez valsts līdzfinansējuma. Pārējie pakalpojumi, kas pieder pie ārstnieciskās medicīnas un kuru sniedzēji ir līgumattiecībās ar NVD, tiek daļēji vai pilnībā finansēti no valsts.

“Sabiedrības zināšanas par medicīnas pakalpojumu saņemšanu, dokumentāciju un apmaksas kārtību ir nepilnīgas. Taču būtiski atcerēties, ka jebkurā medicīnas jautājumā vispirms būtu vēlams konsultēties ar savu ģimenes ārstu - tā ir iespējams ne tikai laicīgi diagnosticēt un ārstēt veselības problēmas, bet arī izzināt savas kā pacienta tiesības,” saka Z. Johansone.

Valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus un profilaktiskās pārbaudes nodrošina ārsti, kuri ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu.

Ar informāciju par šiem ārstiem, kā arī visiem ar pacienta līdzmaksājumu un citiem saistošiem jautājumiem var iepazīties “NVD” mājaslapā vai zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00). Lai uzzinātu, kuras ārstniecības iestādes sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus un kur tos var saņemt ātrāk, var apmeklēt arī interneta vietni rindapiearsta.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu