Vācijā drīzumā tiks pabeigta dzīvokļu ēka, kas būvēta ar visātrāko 3D printeri pasaulē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: HeidelbergCement Deutschland

Ar katru gadu būvniecības tehnoloģijas strauji attīstās, it īpaši 3D printēšanas ziņā. Ir veikti neskaitāmi pētījumi un būvētas ēkas testa režīmā, taču kāds Vācijas cementa ražošanas uzņēmums ir spēris soli uz priekšu un radījis pirmo dzīvojamo ēku.

Vācu cementa ražošanas uzņēmums “PERI”, izmantojot trīsdimensiju printēšanas tehnoloģijas, šā gada novembrī ir sācis celt trīsstāvu ēku ar kopējo dzīvojamo platību 400 kvadrātmetri. Lai uzceltu ēku, pie darba tika likts pasaulē ātrākais 3D printeris, kas spēj izdrukāt 100 centimetrus sekundē. Stundā šāda iekārta spēj izdrukāt 10 tonnas betona.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Uzņēmums jau septembra beigās nāca klajā ar projekta plāniem. Dzīvokļu ēku tika nolemts celt Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē, pilsētiņā Bekumā. Lai realizētu šo projektu, uzņēmumam vajadzēja noalgot tikai divus būvinženierus, bet visu pārējo darbu paveic milzīga printēšanas iekārta.

Mājas būvniecībai tika izmantots 3D printeris “COBOD BOD2”, kam piemīt fenomenāla veiktspēja – inženieriem un arhitektiem atlika vien ievadīt visus strukturālos un tehnoloģiskos aprēķinus speciālā programmā, bet tālāk visu padara robots.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

3D printeris māju veido no īpaša betona maisījuma, ko izspiež caur sprauslu vienmērīgos slāņos. Sekojot ievadītajam ēkas plānojumam, robots veido ēkas struktūru un sienas, klājot betonu slāni uz slāņa. Savukārt būvinženieriem un citiem meistariem atliek vien ievilkt caurules un kabeļus, kā arī ierīkot siltumizolāciju, ja tas ir nepieciešams.    

Patlaban ēkai jau ir izbūvēts pagrabs un pirmais stāvs; pārējo ēkas masīvu plānots pabeigt tuvāko sešu nedēļu laikā. Pēc būvniecības un apdares darbu pabeigšanas mājā būs pieci dzīvokļi, no kuriem četrus ir plānots izīrēt, bet vienu izmantot kā izstāžu zāli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu