Igaunijā novembrī atklāti hakeru uzbrukumi trim ministrijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Igaunijas Valsts informācijas sistēmu departaments (RIA) pagājušā mēneša laikā atklājis trīs rokraksta ziņā līdzīgus hakeru uzbrukumus Ekonomikas un sakaru ministrijas, Ārlietu ministrijas un Sociālo lietu ministrijas serveriem, kuru rezultātā kibernoziedznieki ieguvuši piekļuvi arī personas datiem.

"Tie bija nopietni incidenti, bet šobrīd situācija tiek kontrolēta," norādījis RIA kiberdrošības dienesta priekšnieks Lauri Āsmans. "Esam snieguši informāciju partneriem gan valsts, gan privātajā sektorā, lai samazinātu šādu uzbrukumu izdošanās iespējamību. Esam sazinājušies ar programmatūras izstrādātājiem, un vājākās vietas ir apzinātas."

Visos trijos gadījumos uzbrukumu rokraksts bijis līdzīgs -

tie bijuši vērsti pret serveriem, kuros izvietotas iestāžu tīmekļa vietnes.

Atzīts, ka visnopietnāko uzbrukumu pieredzējušas Ekonomikas un sakaru ministrijas pakļautībā strādājošās iestādes.

Kā pastāstījis Igaunijas Centrālās kriminālpolicijas Kibernoziedzības apkarošanas biroja vadītājs Oskars Gross, domājams, ka noziedznieks centies iegūt pēc iespējas vairāk datu, plānojot ar to saturu iepazīties vēlāk, jau pēc paša kiberuzbrukuma.

"Uzbrucējs zadzis dažāda veida informāciju, kas nav saistīta ar kādu konkrētu jomu. Lai veiktu tādu uzbrukumu, vajadzīgas zināšanas par informācijas sistēmām, kas pārsniedz vidējo līmeni, bet teorētiski ar to var tikt galā arī viens cilvēks. Vai uzbrucējs tiešām bijis viens - tas pašlaik tiek noskaidrots," viņš piebildis.

Sociālo lietu ministrijas pakļautības jomā noziedzniekiem izdevies piekļūt informācijai par 9158 personām,

iegūstot datus par apstākļiem, kas saistīti ar infekcijas slimību izplatīšanos. Veselības un sociālās aizsardzības informācijas sistēmu centrs (TEHIK) bloķējis kibernoziedzniekiem pieeju sistēmām uz astoņām stundām. Igaunijas Veselības departaments sadarbībā ar TEHIK tuvākajās dienās nosūtīs personiskus ziņojumus cilvēkiem, kurus skāris šis incidents.

Centrālā kriminālpolicija ierosinājusi krimināllietu saistībā ar nelikumīgu piekļuvi informācijas sistēmām. Kā norādījusi valsts prokurore Elelīza Ratama, tiesībsargājošās iestādes uzgājušas virzienu, kurā strādāt, bet izmeklēšanas interesēs sīkāku informāciju par to šobrīd nevar sniegt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu