Rinkēvičs NATO ministru sanāksmē uzsver transatlantisko attiecību nozīmi aizsardzības stiprināšanā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) NATO ārlietu ministru sanāksmē uzsvēris transatlantisko attiecību nozīmi Eiroatlantiskās drošības stiprināšanā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrija.

Otrdien Rinkēvičs piedalījās NATO ārlietu ministru sanāksmē videokonferences formātā, kurā tika pārrunāts "NATO 2030" pārdomu process. Šī iniciatīva NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga vadībā tiek īstenota ar mērķi, lai alianse arī turpmāk būtu gan politiski, gan militāri spēcīga, nodrošinot efektīvu atbildi kā pret pašreizējiem, tā nākotnes drošības izaicinājumiem.

Ārlietu ministri pārrunāja "NATO 2030" procesa laikā izveidotās ekspertu grupas sagatavoto ziņojumu un vienojās par nepieciešamību padziļināti izvērtēt ekspertu piedāvātās rekomendācijas, lai turpinātu stiprināt alianses kā Eiroatlantiskās drošības garanta pozīcijas.

Rinkēvičs diskusijā uzsvēra ciešu transatlantisko attiecību lomu, nepieciešamību turpināt alianses pielāgošanās pasākumus, kā arī pilnveidot sadarbību ar alianses starptautiskajiem partneriem, tostarp Eiropas Savienību.

Sanāksmē tika pārrunāta arī NATO pieeja Krievijai, sabiedrotajiem demonstrējot vienprātību par nepieciešamību arī turpmāk īstenot pārliecinošus kolektīvās aizsardzības un atturēšanas pasākumus, tajā skaitā Baltijas reģionā, vienlaikus saglabājot atvērtību dialogam. Tāpat tika pārrunāti nepieciešamie sabiedroto soļi, vēršoties pret Krievijas īstenotajiem bruņojuma kontroles līgumu pārkāpumiem.

NATO ārlietu ministru sanāksmes diskusijas turpināsies trešdien, 2.decembrī. Sabiedrotie pārrunās Ķīnas pieaugošo starptautisko lomu un ar to saistītās iespējas un izaicinājumus. Lai veicinātu vienotu izpratni un koordinētu starptautisku pieeju, diskusijā piedalīsies ES Augstais pārstāvis, kā arī Somijas, Zviedrijas, Austrālijas, Japānas, Jaunzēlandes un Korejas Republikas ārlietu ministri. 

Tāpat kopā ar Gruzijas un Ukrainas ārlietu ministriem ir paredzēts diskutēt par drošības situāciju Melnās jūras reģionā, tajā skaitā Krievijas pieaugošo militāro klātbūtni reģionā un pārkāpumus pret Gruzijas un Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību. Tiks apspriests sabiedroto atbalsts Gruzijai un Ukrainai, tostarp apmācību un kopību militāro vingrinājumu veidā.

 
Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu