Tas brīdis ir klāt: Lielbritānijā lietošanai apstiprina Covid-19 vakcīnu (18)

Papildināts
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānija kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas apstiprinājusi vācu kompānijas "BioNTech" un ASV farmācijas milža "Pfizer" Covid-19 vakcīnas ārkārtas izmantošanu, vēsta raidorganizācija BBC.

Kamēr vakcīnas vēl nav saražotas lielā apjomā, vakcinēti tiks riska grupu pārstāvji, norāda aģentūra AP.

9.novembrī kompānijas "Pfizer" un "BioNTech" paziņoja, ka to radītā eksperimentālā vakcīna ar 95% efektivitāti spēj pasargāt no Covid-19 simptomu veidošanās.

Britu regulators MHRA lēmis, ka vakcīna ir droša un var sākt tās izmantošanu.

Tas dos Lielbritānijai pieeju Covid-19 vakcīnām agrāk nekā Eiropas Savienībai (ES) un ASV. 

"BioNTech" pavēstīja, ka jau sākta vakcīnu sūtīšana uz Lielbritāniju, un pauda cerību, ka vakcīnas izmantošana Lielbritānijā sāksies tuvākajās pāris dienās.

Cilvēki, kas ir augsta Covid-19 riska grupās, varētu sākt vakcinēties jau tuvāko dienu laikā, norāda BBC.

"Pfizer" vadītājs Alberts Burla nodēvējis Lielbritānijas lēmumu par "vēsturisku brīdi".

Lielbritānija jau pasūtījusi 40 miljonus vakcīnas devu. Tā kā nepieciešamas divas devas, ar šo daudzumu varētu vakcinēt 20 miljonus cilvēku. Tomēr nav zināms, cik drīz Lielbritānija šīs devas saņems.

Lai arī vakcinācija sāksies jau pavisam drīz, eksperti atgādina, ka jāturpina ievērot vīrusa izplatības ierobežošanai noteiktos ierobežojumus.

"BioNTech" un "Pfizer" vakcīna

"BioNTech" un "Pfizer" Covid-19 vakcīna klīniskajos izmēģinājumos bijusi 95% efektīva. Vakcinācija jāveic divos piegājienos ar trīs nedēļu atstarpi.

Vakcīna, kurai dots nosaukums "BNT162b2", jāuzglabā ārkārtīgi zemā temperatūrā, kas apgrūtina tās uzglabāšanu un izplatīšanu.

Tā ir uz RNS signālmolekulu (mRNA) balstīta vakcīna - pirmā šādas paaudzes vakcīna tirgū.

Eiropas Zāļu aģentūra paziņojusi, ka 29.decembrī sasauks sapulci, lai izlemtu, vai ir pietiekami daudz datu par "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas drošību un efektivitāti. Savukārt 12.janvārī tā varētu pieņemt lēmumu, vai apstiprināt ASV farmācijas kompānijas "Moderna" izstrādāto vakcīnu pret jauno koronavīrusu.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu