Policija aiztur nelegālās televīzijas izplatītājus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa šā gada novembrī aizturēja trīs personu grupu, kas tiek turēta aizdomās par nelegālās televīzijas izplatīšanu. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka šīs personas vismaz gadu līdz 1000 mājsaimniecību Rīgā un Pierīgā par atlīdzību nodrošināja piekļuvi televīzijas saturam, tostarp komerciāla rakstura televīzijas programmām bez retranslācijas atļaujas un blakustiesību subjektu licences.

Šo noziedzīgo darbību rezultātā ir radīts būtisks kaitējums vismaz divu televīzijas programmu pārstāvjiem.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas (Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa) amatpersonas, turpinot aktīvi apkarot nelegālās televīzijas izplatīšanu Latvijas teritorijā un pārbaudot kriminālizlūkošanas rezultātā iegūto informāciju, identificēja personas, kas nodarbojās ar nelegālas televīzijas pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētas un Pierīgas iedzīvotājiem.

Par minēto faktu 2019. gadā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148. panta otrās daļas – par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm, un, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka ar minētajām prettiesiskajām darbībām, bez licences izplatot komerciāla rakstura televīzijas programmas, radīts būtisks kaitējums vismaz diviem televīzijas programmu pārstāvjiem jeb blakustiesību subjektiem. Cietušām pusēm radīti zaudējumi kopumā vismaz 19 680 eiro apmērā.

2020. gada novembrī Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas likumsargi par šī nozieguma izdarīšanu aizturēja 1957., 1982. un 1959. gadā dzimušas personas, kuras iepriekš nav nonākušas policijas redzeslokā, un pārtrauca nelegālā televīzijas pakalpojuma pieejamību aizturēto personu klientiem.

Pēc personu aizturēšanas tika veikts 10 kratīšanu personu īpašumos un juridiskās personas saimnieciskās darbības veikšanas vietās Rīgā un Rīgas apkaimē. Kratīšanu laikā izņemtas nozieguma izdarīšanai paredzētas televīzijas signāla uztveršanas un izplatīšanas iekārtas, tai skaitā televīzijas signāla dekoderi, televīzijas kartes un citas ierīces. Tāpat izņemti datu nesēji un dažāda veida dokumenti, kā arī cita veida objekti, kam ir pierādījumu nozīme kriminālprocesā. Minētajām personām tika piemērots aizdomās turēto statuss un ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, kas ietver aizliegumu turpmāk nodarboties ar televīzijas pakalpojumu sniegšanu. Vienlaikus tiek izskatīts jautājums par procesa uzsākšanu piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka minētās personas Latvijas teritorijā vismaz no 2019. gada novembra, izmantojot komercsabiedrību infrastruktūru, nodarbojās ar nelicencēta televīzijas satura izplatīšanu bez retranslācijas atļaujas. Jāpiemin, ka Autortiesību likuma 47. panta desmitajā daļā ir noteikts aizliegums izmantot autortiesību/blakustiesību objektus, ja nav saņemta autortiesību/blakustiesību subjekta atļauja licences līguma vai licences vaidā. Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 19. pants noteic, ka programmu retranslācijai un izplatīšanai publiskajos elektronisko sakaru tīklos nepieciešams saņemt retranslējamās programmas īpašnieka (turētāja) piekrišanu un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes retranslācijas atļauju.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa arī turpmāk veiks pastiprinātu Latvijas interneta segmenta monitoringu, lai identificētu juridiskās un fiziskās personas, kā arī interneta resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audiovizuālo saturu.

Iedzīvotājus, kuri ir zaudējuši TV apraidi, kā arī personas, kurām radušās šaubas par viņu TV apraides operatora darbības likumību, ir aicināti pārliecināties par attiecīgās licences esamību NEPL mājaslapā: www.neplpadome.lv.

Gadījumā, ja esat saskaries ar negodprātīgu TV apraides operatora rīcību vai konstatējat, ka attiecīgajam pakalpojuma sniedzējam nav tiesību retranslēt televīziju, aicinām par to ziņot elektroniski Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļai - cyber@vp.gov.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu