Pēc kādiem principiem ikvienam iedzīvotājam jāvadās ārkārtas situācijas laikā?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Cīņā ar Covid-19 sabiedrībai ir svarīgi ievērot trīs principus - distancēties, saudzēt apkārtējos un izvērtēt riskus, trešdien preses konferencē sacīja Valsts kancelejas direktors, starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Komentējot otrdien valdībā pieņemto lēmumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 11.janvārim un papildus ierobežojumu ieviešanu, Citskovskis atzina, ka detalizēta informācija par jauno ierobežojumu un drošības pasākumu ieviešanu atbildīgās ministrijas sniegs šīs vai tuvāko dienu laikā.

Vienlaikus Valsts kancelejas direktors uzsvēra, ka lēmums par papildus ierobežojumiem un drošības pasākumiem tika pieņemts, balstoties trijos principos, kurus sabiedrībai ir jāņem vērā - pirmkārt, nepulcēties un distancēties, otrkārt, sargāt sevi un līdzcilvēkus, treškārt, stingri izvērtēt riskus.

Lai iedzīvotāji nepulcēties un distancētos, valdība lēma aizliegt publiskos un privātos pasākumus, savukārt kontaktējoties ar citiem ir jāievēro "2X2" princips. Tāpat, lai ierobežotu pulcēšanos, tika lemts nedēļas nogalēs tirdzniecības vietās atļaut tirgot tikai pirmās nepieciešamības preces.

Princips - sargāt sevi un līdzcilvēkus - paredz iespēju robežās strādāt attālināti, ar elpceļu slimību simptomiem nedoties uz darbu un netikties ar citiem cilvēkiem. Tāpat šis princips paredz atturēties no privātiem apciemojumiem.

Savukārt trešais princips paredz stingri izvērtēt riskus un tos salāgot ar savām vajadzībām.

Citskovskis atzina, ka visi minētie principi būs jāievēro arī Ziemassvētkos. Valsts kancelejas direktors aicina iedzīvotājus Ziemassvētkus svinēt tuvāko ģimenes locekļu lokā un neciemoties.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien nolēma Covid-19 izplatības ierobežošanas nolūkos pagarināt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 11.janvārim, otrdien pēc valdības sēdes masu mediju pārstāvjus informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

No 3. decembra visā Latvijā ikvienam ikdienas gaitās jāievēro 2+2 princips – divi metri, divi cilvēki. Tātad jāievēro divu metru distance un tikšanās jāierobežo līdz diviem cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu