Baidens: ASV atgriezīsies Irānas kodollīgumā, ja Irāna piekritīs nosacījumiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Topošais ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka uzstās, lai Irāna piekrīt jauniem nosacījumiem, ja vēlas ASV atgriešanos kodollīgumā un sankciju atcelšanu.

2015.gadā starp Irānu un ASV, Franciju, Krieviju, Lielbritāniju, Ķīnu un Vāciju parakstītās vienošanās mērķis bija garantēt, ka Teherānas kodolprogramma tiek īstenota tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

2018.gadā ASV no vienošanās izstājās un atjaunoja sankcijas pret Irānu, kas savukārt pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu izpildes.

Laikraksts "The New York Times" ziņo, ka Baidena administrācija jaunā sarunu raundā mēģinās panākt, ka tiek pagarinātas sankcijas, kas piemērotas Irānas rūpniecības sektoram, kas ražo materiālus, kas var tikt izmantoti atombumbas izveidošanai.

Sarunās būtu jāiesaista arī Irānas arābu kaimiņvalstis, piemēram, Saūda Arābija un jāapspriež arī Irānas kaitnieciskās aktivitātes reģionā caur sabiedrotajiem Libānā, Irākā, Sīrijā un Jemenā, ziņo "The New York Times".

Baidens priekšvēlēšanu kampaņā solīja piedāvāt Irānai "ticamu ceļu atpakaļ pie diplomātijas".

Trešdien publicētajā intervijā "The New York Times" viņš sacījis, ka pieturēsies pie šīs nostājas.

"Tas būs grūti, bet jā," izteicies Baidens.

"Redziet, ir daudz runu par precīzām raķetēm un visām citām lietām, kas destabilizē reģionu," norādījis Baidrens, piebilstot, ka labākais veids kaut kādas stabilitātes sasniegšanai reģionā ir tikt galā ar Irānas kodolprogrammu.

Baidens brīdinājis, ka gadījumā, ja Irāna tiks pie atombumbas, tas izraisītu kodolbruņošanās sacensības Tuvajos Austrumos, kas nevienam nav vajadzīga.

"Konsultējoties ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem, mēs iesaistīsimies sarunās un tālākās vienošanās, lai stiprinātu un pagarinātu ierobežojumus Irānas kodolprogrammai," sacījis Baidens.

Baidens arī norādījis, ka ASV vienmēr saglabājušas iespēju atjaunot sankcijas un Irāna to zinājusi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu