Ierobežojumi plānveida aprūpē dos vēl vismaz 150 gultasvietu Covid-19 pacientiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunie ierobežojumi plānveida pacientu aprūpē varētu dot vēl vismaz 150 gultasvietas Covid-19 pacientiem, gultu "griestus" paceļot līdz 800, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" informēja Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis.

Viņš arī piebilda, ka pārkārtošanās un jaunu gultasvietu radīšana notiek jau ilgāku laiku, pakāpeniski. "Redzot, ka Covid gadījumu un arī hospitalizēto skaits pieaug, sapratām, ka jāierobežo plānveida pakalpojumi. Pašlaik ap 70% šo Covid gultu ir piepildītas," sacīja Dūrītis, piebilstot, ka jautājums ir ne tikai par gultu apjomu, bet arī par mediķu skaitu. 

Potenciālu vēl striktāku ierobežojumu ieviešanu valstī nākotnē viņš nenoliedza, sakot, ka patlaban sabiedrībai ir ļoti svarīgi ievērot esošos drošības pasākumus, lai no šādas situācijas izvairītos, ņemot vērā, ka saistībā ar vakcīnu izstrādes attīstību pandēmija varētu tuvoties izskaņai.

Otrs raidījuma viesis, Pasaules veselības organizācijas Latvijas pārstāvniecības vadītājs Uldis Mitenbergs, norādīja, ka šādi ierobežojumi, visticamāk, atstās ilgtermiņa sekas ne tikai uz ekonomiku, bet arī sabiedrības veselību - kā fizisko, tā garīgo -, tādēļ ir būtiski atjaunot plānveida pacientu aprūpi tik ātri, cik vien tas ir iespējams. 

Vaicāts par Pasaules veselības organizācijas viedokli attiecībā uz prasību valkāt maskas arī skolēniem, Mitenbergs skaidroja, ka vadlīnijas ir skaidras: bērniem vecumā līdz 5 gadiem organizācija nerekomendē masku valkāšanu. Vecuma grupā no 6-11 gadiem bērni var valkāt maskas pieaugušā uzraudzībā, ja to pieprasa epidemioloģiskā situācija, bet vecākiem bērniem prasības ir tādas pašas kā pieaugušajiem. 

Kā vēstīts, valdībai, iespējams, būs jāpārskata savs lēmums, ka līdz ar ārkārtējās situācijas pagarināšanu sākumskolēniem skolā gan stundu laikā, gan ārpus skolas būs jānēsā maskas.

Tāpat Mitenbergs sacīja, ka saskaņā ar aplēsēm līdz 2021. gadam 20% no populācijas tiks vakcinēti pret Covid-19. Latvijai šīs vakcīnas būs pieejamas caur Eiropas Savienības mehānismu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu