Mediķu arodbiedrības prioritāte - pārliecināties, ka piešķirtie līdzekļi atalgojumu celšanai sasniedz darbiniekus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) nākamā gada prioritāšu sarakstā galvgalī būs pārliecināties, ka budžetā atvēlētie 183 miljoni eiro, kas paredzētu darbinieku atalgojumu celšanai, patiešām sasniedz darbiniekus, pavēstīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris.

Šonedēļ LVSADA kongresā Keris tika pārvēlēts par organizācijas priekšsēdētāju, bet par priekšsēdētāja vietnieci ievēlēja Līgu Bāriņu.

Vaicāts par turpmākās piecgades darba plānu, Keris sacīja, ka tādu izveidot neesot iespējams, jo daudz ir atkarīgs no Covid-19 pandēmijas turpmākās gaitas.

"Taču viena lieta ir skaidra - mums būs jāseko, lai līdzekļi, kas piešķirti atalgojumu celšanai, patiešām sasniedz darbiniekus," uzsvēra LVSADA priekšsēdētājs. Viņš ir apņēmies rūpēties, lai Veselības ministrijas izstrādātais darba samaksas modelis netiktu virzīts ieviešanai tādā formā, kādā tas tika iepriekš prezentēts. LVSADA jaunajā modelī saskata vairākus riskus, tostarp, piemēram, pārlieku birokrātiju. Organizācija jau pirms modelis tika izstrādāts apgalvoja, ka tas ir bezmērķīgs.

Pēc Kera paustā, ir panākta mutiska vienošanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), ka atalgojuma modelis tiks izskatīts Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē. Precīzs datums šai sēdei patlaban netiek minēts, bet Keris atklāja, ka tas varētu notikt vēl šogad. "Ceram, ka riskus [atalgojuma modelī] izdosies novērst," par turpmāko notikumu gaitu izteicās LVSADA priekšsēdētājs.

Viņš iezīmēja, ka nākamajā gadā būs laiks, lai kopā ar darba devējiem strādātu pie atalgojuma modeļa pilnveidošanas.

Vaicāts par neseno LVSADA kongresu, kas raisījis rezonansi sakarā ar organizatoru lēmumu to rīkot daļēji attālinātā formātā, Keris pauda nostāju, ka kongress notika atbilstoši likumam un ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Keris atklāja, ka bijis vienīgais kandidāts uz LVSADA priekšsēdētāja amatu, bet par viņu esot balsojušas vairāk nekā divas trešdaļas balsstiesīgo.

Kā ziņots, 1.decembrī LVSASA rīkoja savu 7.kongresu, kurā klātienē piedalījās 14 delegāti. Kongresa norises vietā - Latvijas Brīvo arodbiedrību namā - divas reizes ieradās policija, aģentūru LETA informēja LVSADA pārstāve Inga Rudzīte.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijā, sākts administratīvā pārkāpuma process, lai noskaidrotu, vai, rīkojot kongresu, nav pārkāpts valstī noteiktais pulcēšanās ierobežojums.

Reaģējot uz šiem notikumiem, Latvijas Jauno ārstu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Māsu asociācija pauda neizpratni par LVSADA rīcību, Covid-19 nekontrolētas izplatības laikā sarīkojot kongresu daļēji klātienē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu