Zviedru mēbeļu gigants iepazīstina ar autonomām mikromājām (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sekojot mūsdienu tendencēm, arī zviedru mēbeļu ražošanas uzņēmums IKEA ir radījis mikromājas prototipu. Iespējams, jau tuvākajā nākotnē veikalos būs iegādājamas arī pavisam sīciņas mājas.

Ar katru gadu pasaulē arvien aktuālāka kļūst dzīvošana miniatūrās, mobilās mājās, kuras ir iespējams viegli pārvietot no vienas vietas uz citu, ļaujot saimniekiem ceļot kopā ar visu iedzīvi. Līdz šim mazās mikromājas vairums cilvēku darina paši, pārvēršot to par aizraujošu hobiju un apvienojot ar dīkdienīgu dzīvesveidu. Taču drīzumā arī zviedru gigants IKEA piedāvās iespēju iegādāties šādas mājas.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Mēbeļu ražotāja izgatavotās mājas būs pilnībā pašpietiekamas un autonomas, kā arī tās būs radītas videi draudzīgas. Uz mikromāju jumtiem būs uzstādīti divi saules paneļi un pārveidotāji, kas ražos elektrību mazajiem namiem, tādējādi “nepiesienot” ceļotgribētājus konkrētai lokācijai, proti, parasti šādas mājas un treilerus ir nepieciešams pieslēgt elektroģeneratoriem speciālos kemperu parkos.

IKEA radītās mājas būs 17 kvadrātmetrus plašas, un tajās atradīsies iztikas minimums – sīciņa virtuve, guļamzona, ēdamgalds un maza vannasistaba.  Visa māja balstīsies uz divastu piekabes sistēmas, kurai nav pārvadāšanas ierobežojumu nevienā valstī.

Mājas eksterjers būs ieturēts lakoniskā stilā, un tās fasādi klās ciedra dēļi, kas būs apstrādāti ar japāņu apdedzināšanas metodi. Šādā veidā apstrādāts koks kalpos ilgāk, būs pasargāts no kukaiņiem, mitruma un saules iedarbības. Savukārt interjers būs klasiski balts un vienkāršots. Lai lietderīgi izmantotu katru mājas kvadrātmetru, lielākā daļa mēbeļu būs multifunkcionālas, piemēram, guļamistabā atradīsies iebūvēts skapis ar izvelkamiem elementiem, bet gulta būs paceļama.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Blakus guļamzonai ir ierīkota viesistaba, kas vienlaikus kalpos arī kā atpūtas vieta, birojs un ēdamistaba. Šeit galvenais interjera elements būs neliels stūra dīvāns ar slēptu glabāšanas kasti. Tāpat nozīmīga loma būs galdam, kas būs ne tikai ēdamgalds, bet arī kafijas un darba galds. Savukārt virtuves daļā tiks izvietota maza virtuves iekārta ar izlietni, ledusskapi, elektrisko plītiņu un mikroviļņu krāsni.

Lielāks izaicinājums mikromājās ir vannasistabu ierīkošana. IKEA dizaineri ir nolēmuši mazajās mājās ierīkot sauso kompostēšanas tualeti un dušu, kurai ūdens tiks piegādāts no mājas iekšpusē uzstādīta boilera. Visa mājās esoša santehnika būs aprīkota ar ūdeni taupošu sistēmu, bet notekūdeņus savāks speciāli konteineri. Tomēr, neraugoties uz faktu, ka māja darbosies autonomi, to varēs pieslēgt centrālajām sistēmām, piemēram, ūdensapgādes sistēmai.  

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Pamata komplektā ietilpst māja ar iebūvētajām mēbelēm, mini gaisa kondicionēšanas sistēma, santehnika un virtuves tehnika. Paredzams, ka pilns mikromājas komplekts izmaksās aptuveni 50 tūkstošus eiro.  

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu