Spānijā varētu lemt par četru dienu darba nedēļu (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Spānijas valdība varētu lemt par četru dienu darba nedēļu un īsākām darba stundām, lai cīnītos pret augsto bezdarba līmeni, vēsta “The Telegraph”, atsaucoties uz Spānijas amatpersonas teikto.

Kreisās partijas “Podemos” līderis Pablo Iglesiass sacīja, ka Darba lietu ministrija pēta ieteikumus, kādus Lielbritānijā izteicis Leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins.

Iglesiass Spānijas raidorganizācijai RTVE paziņoja, ka četru dienu darba nedēļa ir paredzēta, lai palīdzētu Spānijai radīt jaunas darba vietas. Pašlaik, pandēmijas laikā bezdarba līmenis Spānijā ir sasniedzis 16% atzīmi.

Šīs idejas aizstāvji pauž, ka darba stundu samazināšana ļautu strādājošajiem darboties produktīvāk un kļūt laimīgākiem kopumā. Tiesa gan, Spānijā plašākā mērogā šī ideja nav pārbaudīta un kritiķi norāda, ka šādu ideju nevar īstenot, piemēram, veselības aprūpes nozarē strādājošie. Tas pats attiecas arī uz tirdzniecības un viesmīlības jomā strādājošajiem.

Spānijā augsts bezdarba līmenis ir bijis jau kopš brīža, kad valstī bija parādu krīze un tika pārtraukti vairāki valstij nozīmīgi sadarbības līgumi.

Spānijas valdība ir veikusi dažādas reformas, lai uzlabotu situāciju darba tirgū un mazinātu bezdarba līmeni.

Četru dienu darba nedēļa pasaulē nav nekāds jaunums – Leiboristu partija Lielbritānijā jau pagājušajā gadā aicināja samazināt darba dienu skaitu, norādot, ka tas palīdzēs darbiniekiem savu darbu veikt produktīvāk. Biznesa pārstāvji brīdināja, ka šāds apgalvojums var izrādīties maldinošs.

Tikmēr pirmdien dažādu saimniecības preču ražotājs “Unilever” paziņoja, ka tas gada garumā Jaunzēlandē testēs četru darba dienu nedēļas režīmu.

“Mēs ticam, ka vecās strādāšanas metodes mūsdienās ir novecojušas un vairs nav efektīvas. Tāpēc 12 mēnešu laikā “Unilever” darbinieki strādās četras darba dienas nedēļā un redzēsim, kā mainīsies cilvēku darbs šajā laikā,” teica “Unilever” Jaunzēlandes nodaļas vadītājs Niks Bengs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu