Ievas Strazdauskaites slepkavām piespriesti vēl stingrāki sodi (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: 15min nuotr. / Karolis Bieliauskas, Mantas Bieliauskas ir Leonas Bieliauskas Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nusikaltimaiirnelaimes/apeliacinis-teismas-visus-3-i-stazdauskaites-zudikus-pusbrolius-bieliauskius-siuncia-uz-grotu-ik

Lietuvas apelācijas tiesa piektdien piespriedusi vēl stingrākus sodus 25 gadus vecās Ievas Strazdauskaites slepkavības lietā, kas pirms trim gadiem satricināja Lietuvas sabiedrību, un vienlaikus palielinājusi viņas tuviniekiem pietiesāto atlīdzību par morālo kaitējumu.

Pluņģes iedzīvotāja Strazdauskaite 2017.gada 5.martā no vecāku mājām izbrauca uz Viļņu un ceļā pazuda. Viņas meklēšanai piecas diennaktis sekoja visa Lietuva, līdz policija paziņoja, ka viņa atrasta nogalināta un aprakta.

Tika noskaidrots, ka jaunā sieviete nolaupīta, inscenējot satiksmes negadījumu, un nežēlīgi nogalināta dārgā automobiļa dēļ.

Aprīļa sākumā Kauņas apgabaltiesa par šo slepkavību notiesāja trīs Ķēdaiņu iedzīvotājus - brālēnus Leonu, Karoli un Mantu Bieļauskus, atzīstot, ka viņi nogalinājuši jaunieti, savtīgu apsvērumu dēļ slēpdami citu noziegumu, darbodamies organizēti un viņu spīdzinādami.

Leonam Bieļauskam pirmās instances tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu, bet Karolim Bieļauskam un Mantam Bieļauskam - attiecīgi 17 un 16 gadu cietumsodu.

Apelācijas tiesa piektdien Leonam Bieļauskam atstājusi spēkā mūža ieslodzījumu, Karolim Bieļauskam arī piespriedusi mūža ieslodzījumu, bet Mantam Bieļauskam - 19 gadu cietumsodu.

Saskaņā ar tiesnešu kolēģijas atzinumu Karolis Bieļausks bijis organizētā grupējuma izveidotājs un līderis, noziegumu ierosinātājs un aktīvs dalībnieks. Tas atzīts par vainu pastiprinošu apstākli, savukārt vainu mīkstinošus apstākļus tiesa nav konstatējusi.

Tiesnešu kolēģija norāda, ka attiecībā uz Karoli Bieļausku izvērtējusi "noziedzīgo darbību raksturu, bīstamības pakāpi, to izraisītās sāpīgās un neatgriezeniskās sekas un viņa izturēšanos pēc nozieguma, kad viņš turpināja ierasto dzīvi, slēpa un centās iznīcināt pierādījumus, viņa centienus izvairīties no kriminālatbildības, viņa cinisko un nicinošo attieksmi pret sabiedrībā pieņemtajām dzīves normām, cilvēciskajām vērtībām, cilvēka dzīvību" un nolēmusi, ka par izdarītajiem noziegumiem viņam piespriežams bargākais sods - mūža ieslodzījums.

Attiecībā uz trešo brālēnu - Mantu Bieļausku - tiesa ņēmusi vērā, ka viņš bija precējies, viņam ir mazs bērns, līdz nozieguma izdarīšanas brīdim viņš strādājis un iepriekš nav bijis sodīts. Ņemts vērā arī tas, ka grupā viņam nav bijis būtiskas ietekmes, viņš nav pieņēmis lēmumus un viņa viedokli pārējie nav jautājuši. Lai gan šim apstāklim nav nozīmes noziedzīgo darbību kvalificēšanā, tomēr, risinot jautājumu par soda individualizēšanu, tas ņemams vērā," ziņu aģentūrai BNS sacījusi tiesas pārstāve Vilma Budēniene.

Prokurori mūža ieslodzījumu bija pieprasījuši visiem trim brālēniem, kuri tika aizturēti drīz pēc nozieguma pastrādāšanas.

Stingrākus sodus tiesa piespriedusi arī diviem citiem šai lietā notiesātajiem - Marijampoles iedzīvotājam Aļģimantam Stankevičam un Ķēdaiņu iedzīvotājam Tomam Zagurskam, kuriem par piedalīšanos laupīšanā, nelikumīgu šaujamieroča glabāšanu un lietošanu ieslodzījumā būs jāpavada attiecīgi četri gadi divi mēneši un četri gadi. Pirmās instances tiesa viņiem bija piespriedusi attiecīgi divu gadu divu mēnešu  un divu gadu ieslodzījumu.

Apelācijas tiesa arī palielinājusi nogalinātās jaunietes vecākiem pienākošos atlīdzību par morālo kaitējumu no 30 000  līdz 40 000 eiro, viņas māsai - no 15 000 līdz 20 000 eiro, bet viņas līgavainim atstājusi spēkā pirmās instances tiesas noteikto atlīdzību 15 000 eiro apmērā.

Lietuvas apelācijas tiesas spriedums stājas spēkā no pasludināšanas brīža, bet to var kasācijas kārtībā pārsūdzēt Lietuvas Augstākajai tiesai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu